Plantaardig eten goed voor je gezondheid, toont ook studie met tweelingen aan: "Goed voor je lijf én de planeet"

Met veganistisch eten doe je niet enkel de planeet een plezier, maar ook je eigen gezondheid. En dat is al te merken na 8 weken, wijst een nieuwe studie op identieke tweelingen van de Universiteit van Stanford uit. “Plantaardig eten is goed voor iedereen, niet enkel voor de mensen die het de volle 100 procent doen,” zegt Michaël Sels, hoofddiëtist aan het UZ Antwerpen.

Geen kaas, geen melk, geen eieren. Kortom: geen dierlijke producten. Dat is het recept van een veganistisch of plantaardig dieet. Voor velen klinkt het als een hele uitdaging, maar het loont wel voor je gezondheid. Dat heeft een studie van de Universiteit van Stanford wederom bewezen.

De gezondheidsvoordelen van plantaardige voeding waren al duidelijk. Maar het gaat om een unieke studie, zegt hoofddiëtist van het UZ Antwerpen Michaël Sels in “Nieuwe feiten” op Radio 1. Er namen namelijk 22 identieke tweelingen aan deel. Dat liet onderzoekers toe om onderlinge verschillen op basis van genetische factoren uit te sluiten.

Eén veganist, één omnivoor

In de studie werden de tweelingen 2 maanden lang onder de loep genomen. “De ene helft van de tweeling kreeg gezonde voeding aangeboden, maar omnivoor, dus waar ook dierlijke producten inzitten. De andere helft kreeg een gezond, strikt veganistisch eetpatroon.” Hierbij werden de maaltijden steeds door de onderzoekers voorzien.

De gezondheid van beide helften van de tweelingen ging erop vooruit, en dat was al merkbaar in slechts 8 weken. Concreet gaat het over een lager cholesterol- en insulinegehalte.

“Maar de helft die een volledig plantaardig dieet volgde, had nog een stapje voor”, zegt Sels. De algemene conclusie wijst dan ook in één richting: “Meer plantaardige voeding is goed voor je lijf, en ook voor de planeet.”

2 grote gezondheidsvoordelen

Volgens Sels zijn er twee grote voordelen aan het eten van meer plantaardige voeding verbonden. “Meer groenten, fruit, volle granen, peulvruchten… dan heb je meer goede stoffen binnen. Meer vitaminen, mineralen en vezels, die heel goed voor je lijf zijn.”

BELUISTER - Michaël Sels, hoofddiëtist aan het UZ Antwerpen, heeft het over de voordelen van meer plantaardig eten:

Maar daarnaast is er ook een “verplaatsingseffect”. Hoe meer gezonde plantaardige producten je eet, hoe minder plaats er is voor andere zaken. “Als je bijvoorbeeld meer groenten op je bord legt, dan krijg je je portie vlees makkelijker naar beneden. Als je meer fruit eet, gaat het makkelijker zijn om die hoeveelheid toegevoegde suiker in je dag naar beneden te krijgen.”

Van mogen, niet van moeten

Al betekent dat niet dat iedereen altijd een veganistisch dieet “moet” volgen, zeggen de onderzoekers van Stanford én Sels. “Plantaardig eten is goed voor iedereen, niet enkel voor de mensen die het de volle 100 procent doen.”

Het is veel leuker om meer goede dingen te eten, dan om dingen volledig te schrappen
Michaël Sels, hoofddiëtist UZ

“Als je grote voedselgroepen uitsluit, dan maak je het jezelf altijd moeilijk”, zegt Sels. Daarom ga je volgens hem beter op zoek naar een gezonde aanpak die voor jou op de langere termijn haalbaar is, zoals een gematigd plantaardig dieet. "Je kan niet verwachten dat je door 8 weken iets te doen, je binnen 20 jaar je risico op darmkanker hebt verbeterd."

“Het is ook veel leuker om meer goede dingen te eten, dan doen wat we al jaren doen: dingen schrappen. Minder vet, minder suiker, minder cholesterol, minder koolhydraten, en in dit geval minder dierlijke producten. Laten we nu eens gaan voor meer goede dingen. Dan zien we - zoals in dit tweelingenonderzoek - dat je echt al een stap vooruit zet.”

Dat is natuurlijk maar één kant van het verhaal. De kant van je eigen gezondheid. Wat precies je motivatie is om veganistisch te eten, speelt ook een rol. Maar zij het voor het klimaat of je eigen gezondheid, (meer) plantaardig eten kan dus geen kwaad. 

Meest gelezen