Annika Wallis

William Boeva over opgroeien met een beperking: "Je bent niet welkom in deze maatschappij"

"Het is als persoon met een beperking niet evident om op te groeien in een maatschappij waarin je niet welkom bent", zegt comedian William Boeva naar aanleiding van De Warmste Week die dit jaar in het teken staat van opgroeien zonder zorgen. "Mensen met een beperking worden systematisch uitgesloten. Als kind besef je dat iets minder, maar achteraf besef je dat 'superhard'."

Het thema van De Warmste Week, opgroeien zonder zorgen, is iets wat comedian William Boeva nauw aan het hart ligt. Hij heeft aan den lijve moeten ondervinden dat dat niet voor iedereen even gemakkelijk is. "Het is als persoon met een beperking niet evident om op te groeien in een maatschappij waarin je niet welkom bent", klinkt het stellig.

BEKIJK - "Als kind besef je dat iets minder, maar achteraf besef je het 'superhard'":

Videospeler inladen...

Mensen met een beperking worden in onze maatschappij systematisch uitgesloten, stelt Boeva. "Stel jezelf eens de vraag: hoeveel mensen met een beperking ken ik, die geen familie zijn? Bij de meeste mensen zijn dat er niet zoveel, en toch blijkt uit cijfers van Handicap International dat 1 op de 5 mensen wereldwijd een beperking heeft. Maar we zien hen niet, omdat we hen als maatschappij systematisch isoleren."

Het is niet de eerste keer dat William Boeva openlijk een lans breekt voor meer inclusie voor mensen met een beperking. Hij schreef er - samen met Beno Schraepen, onderzoeker aan de AP Hogeschool - een boek over, getiteld “Excluses”. “Het gaat over de excuses die we blijven aanhalen om mensen met een beperking uit te sluiten, zoals ‘ik ben daar niet voor opgeleid’ of ‘ik kan die zorg niet verstrekken’.”

Je denkt op de duur: dat zal wel normaal zijn zeker?

Comedian William Boeva in Het Warmste Huis

Boeva geeft ook een concreet voorbeeld over hoe hij zelf anders behandeld werd tijdens zijn jeugd. "Toen ik naar het eerste leerjaar wou gaan in het gewone onderwijs moest ik een IQ-test afleggen. Ik heb dat opnieuw moeten doen toen ik naar het eerste middelbaar wilde gaan. Nochtans haalde ik op mijn laatste rapport toen een gemiddelde score van 92 procent.”  

Een anekdote die presentatoren Sam De Bruyn en Robin Keyaert duidelijk met verstomming slaat, maar Boeva heeft zich ondertussen al neergelegd bij dergelijke situaties. “Je went daaraan”, klinkt het relativerend. “Je denkt op de duur: dat zal wel normaal zijn zeker? Maar dat is niet normaal. Het gaat steeds verder en het stopt nooit.” 

"Geef ons gewoon eerlijke kansen in de maatschappij"

Boeva hekelt ook het feit dat mensen met een beperking overal ondervertegenwoordigd zijn: in de media, in de politiek, maar ook gewoon in het dagelijkse leven. “Probeer eens de mensen te tellen op een zaterdag in een winkelstraat. Dan besef je pas dat die mensen volledig afgezonderd zitten.”

Boeva is zelf niet heel mobiel en gebruikt voor lange afstanden een rolstoel, maar haalt die liefst zo weinig mogelijk boven. “Ook in de media laat ik die niet zien. Dat is een stigma, mensen behandelen je dan anders. Wanneer je in een rolstoel zit, praten de mensen niet meer tegen jou, maar tegen de persoon achter je. ‘Hoe is het met hem?’, vragen ze dan.” 

Ook op de werkvloer wordt met andere ogen naar mensen met een beperking gekeken. "Een werkgever die iemand in dienst neemt met een beperking wordt gecompenseerd voor het ‘rendementsverlies’ dat daarmee gepaard gaat. Zo spreek je toch niet over mensen?” Hij besluit met een simpele oproep: “Geef ons gewoon eerlijke kansen in de maatschappij."

Annika Wallis

Steun De Warmste Week
Wil je zelf De Warmste Week steunen? Dat kan: via de website dewarmsteweek.be kan je een actie registreren, een plaat aanvragen, vlammetjes kopen of een gift doneren.

De opbrengst gaat integraal naar de 287 projecten van De Warmste Week die zorgen voor meer veilige plekken voor kinderen en jongeren, thuis, op school, in hun vrije tijd en online. Want iedereen verdient het om op te groeien zonder zorgen.

Meest gelezen