© Isosport

Antwerp krijgt gelijk van Europees Gerechtshof: Belgische rechter moet zich nu buigen over Belgenregel

Naast het arrest over de Super League heeft het Europees Gerechtshof ook een uitspraak gedaan over de Belgenregel. Royal Antwerp FC stelde die regel in vraag en kreeg gehoor. Het Hof oordeelt dat de regel mogelijk in strijd is met zowel het mededingingsrecht als het vrije verkeer van werknemers en speelt de zaak nu door aan de Belgische rechter.

Thomas Franken

LEES OOK. Komt Super League er toch? Baanbrekend Europees arrest effent pad voor aparte competitie met topclubs: “Het monopolie van de UEFA is voorbij”

Volgens de regels van de Belgische voetbalbond (KBVB) zijn clubs in ons land verplicht minstens zes spelers die in België zijn opgeleid in hun ploeg op te nemen. Antwerp vocht die regel aan en kreeg ook gehoor.

“Wat betreft het vrij verkeer van werknemers, oordeelt het Hof dat de betrokken regels kunnen leiden tot indirecte discriminatie op grond van nationaliteit, ten koste van spelers die afkomstig zijn uit andere lidstaten”, staat te lezen in het arrest van het Europese Gerechsthof.

Het Hof verwijst de zaak weer door naar de Belgische rechter, die op basis van de uitleg van het Hof een oordeel moet vellen. Een definitieve uitspraak is er dus nog niet. Om die reden wilde Antwerp nog niet reageren bij jouw krant.