Dr. Phil

Na moord op moeder die haar jarenlang ziektes aanpraatte, komt Amerikaanse Gypsy Rose Blanchard vervroegd vrij

Gypsy Rose Blanchard, die in 2016 een gevangenisstraf kreeg van 10 jaar omdat ze haar vriendje overtuigde haar moeder te vermoorden, is na zeven jaar opnieuw voorwaardelijk vrij. Ze zag geen andere uitweg nadat haar moeder haar jarenlang allerlei ziektes aanpraatte en haar overtuigde dat ze niet kon stappen. Hoe kon haar moeder haar zo ver drijven? Het verhaal dat de Verenigde Staten al jarenlang in de ban houdt.   

Het verhaal van Gypsy Rose Blanchard en haar moeder Clauddine "Dee Dee" Blanchard leest als een film. Het start in 1991 wanneer Gypsy Rose Blanchard wordt geboren in Missouri, in de Verenigde Staten. Haar ouders scheiden al snel en de opvoeding valt volledig in de handen van moeder "Dee Dee".  

Die opvoeding loopt helemaal fout omdat "Dee Dee" lijdt aan Münchhausen by proxy. Door die psychische aandoening wil ze als ouder sympathie opwekken door verschillende ziektes te verzinnen voor haar kind.

Zo maakt ze verschillende dokters wijs dat haar dochter lijdt aan leukemie, een spieraandoening en andere ernstige ziekten. Vanaf haar achtste belandt de onwetende Gypsy in een rolstoel. "Dee Dee" hield haar dochter afgeschermd van de wereld, gaf haar voeding via een sonde en diende haar extra zuurstof toe zonder dat nodig was. Kortom: zware fysieke en mentale kindermishandeling.

Wanneer artsen toch durfden twijfelen aan het verhaal van de moeder, vertelde ze dat de medische papieren kwijtraakten in orkaan Katrina. Werkte dat niet, zocht "Dee Dee" simpelweg een andere arts en schoor ze het haar van Gypsy af om het verhaal realistischer te maken.  

Heel wat mensen gingen duidelijk mee in het verhaal, toont een Facebookpagina die vol lof is voor moeder "Dee Dee". Ze kreeg volgens verschillende bronnen ook heel wat geld toegestopt van wilde weldoeners voor de zorgen. Zo woonde het gezin zelfs in een huis van een non-profitorganisatie en maakten ze vaak gratis dagtripjes. 

Datingprofiel werd de uitweg

Zelf ging Gypsy lang mee in de hersenspinsels van haar moeder. Ze ging mee in het verhaal omdat ze helemaal werd afgesloten van de buitenwereld en ze fysiek mishandeld werd als ze nog maar de kleinste twijfel toonde. Maar toch begreep ze na een tijd dat ze niet zo ziek was als haar moeder altijd beweerde.  

Om los te komen uit de greep van haar moeder, vond ze een manier om in alle geheim een datingprofiel aan te maken waardoor ze haar vriend Nicholas Godejohn ontmoette in 2012. Met hem zou ze een plot bedacht hebben om haar moeder om het leven te brengen in 2015.

Volgens zijn getuigenis zou Gypsy het mes gegeven hebben, zich verstopt hebben in de badkamer en zou Godejohn "Dee Dee" hebben vermoord met 17 messteken.  

Het koppel vluchtte met de bus naar het huis van vriend Godejohn, zo'n 1.000 kilometer verderop in Wisconsin, en werd ook daar pas na 48 uur gevat. Opvallend is dat de zoektocht zo lang duurde, want op de gemeenschappelijke Facebookpagina van Gypsy en haar moeder verscheen kort na de moord: "That bitch is dead" (de teef is dood, red.).  

"Ik wilde vrij zijn van haar greep op mij"

Gypsy gaf onmiddellijk toe dat ze schuldig was aan doodslag. "Ik heb mijn vriend aangespoord. Ik wilde vrij zijn van haar greep op mij”, vertelde ze ooit over het voorval. Omdat de rechtbank heel wat verzachtende omstandigheden zag, kreeg ze een celstraf van 10 jaar. Haar vriend Godejohn kreeg wel een levenslange celstraf.

Nu, na zeven jaar in de cel, is Gypsy voorwaardelijk vrij. "Maar niemand zal me ooit horen zeggen dat ik blij ben dat mijn moeder dood is of dat ik trots ben op wat ik gedaan heb. Ik heb er nog steeds elke dag spijt van", vertelde ze aan Amerikaanse media.  

Het verhaal werd opnieuw tot leven gebracht in de HBO-documentaire "Mommy Dead and Dearest" uit 2017, de Hulu-miniserie "The Act" uit 2019 en talloze documentaires. In januari komt er ook het boek "Released: conversations on the eve of freedom" uit, geschreven door Gypsy zelf.  

Meest gelezen