© Shutterstock

Bezoek aan tandarts draait voor Kathleen uit op ware lijdensweg: “28 tanden behandeld in 5,5 uur”

Velen onder ons vinden het geen pretje om bij de tandarts te gaan, maar voor een Amerikaanse vrouw draaide een bezoek uit op een ware lijdensweg. De vrouw, die naar eigen zeggen “misvormd en beschaamd” achterbleef na een visite, heeft haar tandarts nu aangeklaagd.

mtm
Bron: AP

De feiten dateren van juli 2020. Pas na een behandeling van 5,5 uur was een tandarts uit Eden Prairie (Minnesota) klaar met patiënte Kathleen Wilson. In die tijd had de man Wilson maar liefst twintig vullingen en acht tandkronen gegeven én ook nog eens vier wortelkanalen aangepakt. En daar bleef het niet bij: de tandarts zou haar ook nog eens bijna het dubbele van de maximale dosering verdovende middelen hebben gegeven. “Wilson bleef achter met pijn, schaamte, misvorming en angst”, zo staat de lezen in de gerechtelijke documenten.

De vrouw heeft nu een rechtszaak wegens nalatige behandeling aangespannen tegen haar tandarts. In de aanklacht staat onder meer te lezen dat hij haar “aanzienlijke verwondingen heeft toegebracht, een onveilige dosis anesthesie heeft verstrekt en de medische dossiers heeft vervalst om de feiten te verdoezelen”, aldus persagentschap AP.

Wilson en haar advocaat schakelden dr. Avrum Goldstein, een tandarts uit Florida, in om deskundig advies te geven haar behandeling te beoordelen. Goldstein verklaarde dat de behandelende tandarts wel de juiste diagnose stelde, maar “een behandeling van slechte kwaliteit” gaf. “De vrouw had tandbederf op vrijwel elke tand in haar mond, wat vrij zeldzaam is”, aldus Goldstein. “Ze had een langzame en bedachtzame behandeling nodig. Proberen om elk gaatje in elke tand in één bezoek te vullen is niet alleen in strijd met de correcte werkwijze, maar het is menselijker wijs ook niet mogelijk om dit op een effectieve en constructieve manier te doen. 28 tanden behandelen in 5,5 uur is ondenkbaar.”

De vrouw, die later nog meerdere ingrepen nodig had om de opgelopen schade te herstellen, eist nu een schadevergoeding van 50.000 dollar (ruim 45.000 euro). De tandarts en zijn advocaat weigerden voorlopig om commentaar te geven op de aanklacht.

Wilson had tandbederf op “vrijwel elke tand in haar mond, iets dat vrij zeldzaam is”, schreef Goldstein. Molldrems poging om alle tanden van Wilson in één bezoek te herstellen, deed niets af aan haar vatbaarheid voor ziekten of het potentieel om tanden te verliezen, zei hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER