Affligem
Nicolas Maeterlinck

LIVEBLOG - Waterstanden gedaald, maar komende uren kan het opnieuw regenen: "We verwachten geen kritieke overstromingen meer"

De wateroverlast lijkt op de meeste plaatsen onder controle. De regen die nog verwacht wordt, zou niet tot nieuwe kritieke overstromingen leiden. In Putte en Sint-Katelijne-Waver is de ravage groot na de windhoos van gisteren. Volg alle updates over de wateroverlast en het noodweer in deze liveblog.Ā 

In het kortĀ 

  • In zowat heel Vlaanderen staan waterlopen op een erg hoog niveau, al is de situatie al beter dan gisteren.Ā Op de website waterinfo.be kan je de toestand in jouw buurt nagaan.
  • Ook in zowat alle Waalse provincies hebben verschillende waterlopen hun alarmpeil bereikt.
  • Vanavond trekt een nieuwe actieve regenzone over het land, maar er worden geen nieuwe kritieke overstromingen verwacht.
  • In Putte en Sint-Katelijne-Waver trok gisteravond een windhoos langs, de schade is er groot.
  • Het noodnummer 1722 is geactiveerd. Wie storm- of waterschade oploopt waarvoor bijstand van de brandweer nodig is, kan via het e-loket op www.1722.be of het telefoonnummer 1722 een aanvraag indienen. Enkel voor mogelijk levensbedreigende situaties bel je het numer 112.
Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Ook waterpeil van rivieren in Walloniƫ stabiliseert

Ook op de Waalse waterwegen zal de komende uren het waterpeil stabiliseren of zelfs dalen. Dat meldt de Waalse overheidsdienst (SPW).

Op de bovenloop van de Maas, de Chiers, de Vierre, de Sƻre en de midden- en benedenloop van de Semois is er nu sprake van een stabilisering van de situatie. Op de bovenloop van zowel de Lesse als de Semois neemt het waterpeil weer af.

De SPW verwacht dat de situatie zich vrijdag nog verder zal stabiliseren. "Het grootste deel van de neerslag ligt nu achter ons", zo klinkt het. "De toestand zou tegen begin volgende week weer normaal kunnen zijn."

De Maas in Profondeville (Namen) - 3 januari 2024

Provinciaal domein De Gavers in Geraardsbergen al zeker gesloten tot en met zondag

De voorbije nacht en in de loop van de dag is het water nog verder gestegen in het provinciaal domein De Gavers in Geraardsbergen.Ā Momenteel staan zowel de toegangsweg tussen de parking en het zwembad als de wandelpaden onder water.Ā Ook in de camping staat er momenteel 5 tot 20 cm water.

"We hopen dat het water de komende uren kan beginnen zakken. Dit is momenteel echter nog niet het geval", luidt het op Facebook. "Wanneer het water zal weg zijn, is moeilijk in te schatten. Volgens de online "weervoorspeller" zou dit nog minstens 48 uur op enkele delen van het domein blijven staan."

Door de wateroverlast zal het domein, de wandelpaden, het zwembad Ć©n de camping al zeker gesloten blijven tot en met zondag.Ā  De vaste kampeerders werden via e-mail op de hoogte gebracht.

Nicolas Maeterlinck
Nicolas Maeterlinck

Nog steeds instortingsgevaar bij brug in Maastricht, enkel hulpdiensten nog toegelaten in gebied

Gisterenmiddag is schade ontstaan aan de overlaatdam bij Bosscherveld aan de Stuwweg in Maastricht. Een overlaat is een verlaagd deel in een damĀ waarover het water van een rivier, bij hogere waterstanden, kan wegstromen. Een deel van de bekleding van de overlaat is door de kracht van het water losgeraakt en weggespoeld.Ā 

Direct voor overlaat liggen een aantal woonboten. Verschillende boten kwamen in de problemen, de bewoners werden geĆ«vacueerd. Een boot geraakte los en raakte een brug die daardoor dreigde in te storten. De situatie met de brug in Maastricht is stabiel, maar er is nog steeds sprake van instortingsgevaar, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio aan de Nederlandse openbare omroep NOS.Ā Defensie gaat een noodbrug aanleggen.

BEKIJK - Ook de dijken van de Maas worden gecontroleerd:

Videospeler inladen...
Rijkswaterstaat

"Er dreigt instortingsgevaar en daarom is de brug niet begaanbaar voor bestemmingsverkeer. Momenteel brengen we in kaart wat de schade precies is", aldus Rijkswaterstaat.Ā Het agentschap onderzoekt ook hoe het gat in de overlaatdam - dat vannacht nog groter is geworden - kan hersteld worden.Ā 

Ondertussen heeft de stad Maastricht een noodverordening afgekondigd. Enkel hulpdiensten zijn nog welkom in het risicogebied naast de Stuwweg.

N76 tussen Oudsbergen en Genk volledig afgesloten door wateroverlast

Door wateroverlast is de N76 afgesloten tussen het kruispunt Didden en het kruispunt met de Dampstraat. Alle verkeer tussen Meeuwen en Zwartberg moet de omleiding via Opglabbeek en Gruitrode volgen. Het industrieterrein blijft bereikbaar. Plaatselijk verkeer op de Weg naar Opglabbeek kan zijn woning nog bereiken.

In de omgeving is de grond verzadigd. De brandweer krijgt het water niet weggepompt. We blijven zoeken naar een oplossing. Het is nog niet duidelijk hoe lang de weg afgesloten blijft.

Gemeenten leveren bouwvergunningen af in overstromingsgebied, ondanks negatief advies

Voor een stad of gemeente een bouwvergunning aflevert, wordt er bij verschillende instanties advies gevraagd over de kavel in kwestie. Onder meer de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) geeft advies, omdat ze als beheerder van waterlopen kunnen inschatten of er in de buurt van het water gebouwd kan worden. Het advies van de VMM aan lokale besturen kan positief of negatief zijn, maar is niet bindend.

"Het blijft een advies, dus het is aan de gemeenten om ons daarin al dan niet te volgen. Er zijn zeer veel gemeenten die het goed opvolgen, maar er zijn nog altijd lokale besturen die ons advies in de wind slaan en daar zien we de gevolgen van", zegt Katrien Smet van de VMM.

Eerder vandaag had de burgemeester van het door watersnood getroffen Affligem geklaagd over het vergunningsbeleid van de hogere overheden.

Lees meer in onderstaand artikel:

BEKIJK - Ook in Affligem lijkt het ergste voorbij:

Videospeler inladen...

Weerman Bram Verbruggen: "Komende uren kan het nog regenen, maar we verwachten geen kritieke overstromingen meer"

Na twee uitzonderlijk natte dagen was het vandaag een stuk droger. Goed nieuws, want op de meeste plaatsen waar er wateroverlast was, zijn de waterpeilen opnieuw gezakt. De komende uren verwacht weerman Bram Verbruggen wel opnieuw wat regen, maar het gaat om lichte tot matige buien.Ā 

"Er kan nog zo'n 5 tot 15 liter water per vierkante meter bijvallen. De waterstanden zijn vandaag gedaald, maar in de komende uren zou die daling minder snel kunnen zijn of zou het peil eventueel opnieuw wat kunnen stijgen. Maar we verwachten geen kritieke overstromingen meer." Ook morgen en zaterdag zou het nog (licht) kunnen regenen, vanaf zondag wordt het opnieuw droger.

Videospeler inladen...

Waterpeil Leie daalt, stad Gent "blijft waakzaam"

"Het waterpeil van de Leie is sinds deze nacht stelselmatig aan het dalen, intussen al zo'n 10 centimeter", luidt het in een persbericht van de stad Gent. "De piek is achter de rug en komende nacht gaan we volgens de voorspellingen opnieuw onder het historisch maximum, maar de Stad en de hulpdiensten blijven waakzaam. Het zal immers nog even duren voor het waterniveau opnieuw genormaliseerd is. De Goedingenstraat zit voorlopig nog zonder stroom, maar daar komen tijdelijk enkele noodgeneratoren."

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) dankt alvast de hulpdiensten "die de voorbije dagen en nachten in de weer waren". "Zij blijven aanwezig op het terrein. Hun inzet wordt echt geapprecieerd door de bewoners."

Milieufront Omer Wattez verzet zich tegen vingerwijzing door beroep tegen stuwsluizen

De vzw Milieufront Omer Wattez verzet zich tegen de vingerwijzing dat ze verantwoordelijk zou zijn voor de wateroverlast in de Denderstreek, omdat ze beroep aantekende tegen de vernieuwing van de stuwsluizen in Geraardsbergen. "De vernieuwde stuwsluizen worden als mirakeloplossing wateroverlast voorgesteld, maar uit de gegevens van De Vlaamse Waterweg zelf blijkt dat ze maar een duur deeltje van de oplossing kunnen zijn", zegt de vzw.

Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) had de milieuvereniging woensdag uitgenodigd om samen aan tafel te zitten, omdat het algemeen belang volgens haar moest primeren boven het individueel belang van actiecomitĆ©s die de uitvoering van werken hypothekeren. Bepaalde noodzakelijke werken aan stuwsluiscomplexen op de Dender, vooral in Geraardsbergen, kunnen volgens de minister niet uitgevoerd worden door ellenlange juridische procedures.Ā 

BEKIJK - "De politiek staat machteloos", klonk het gisteren bij minister Peeters:

Videospeler inladen...

Milieufront Omer Wattez verzet zich tegen de beschuldigingen en stelt dat de vernieuwing van de stuwsluizen geen duurzame oplossing tegen wateroverlast is. "We hebben altijd gepleit voor het openleggen en weer aansluiten van oude meanders van de Dender als buffers tegen hoge waterstanden op de ingedijkte Dender."

"We stellen al sinds de opmaak van de bekkenbeheerplannen twee decennia geleden dat de problematiek van de wateroverlast ten gronde aangepakt moet worden op een duurzame manier. Daarin worden we bijgetreden door hydrologen en andere experts ter zake."

Gemeentelijke fase rampenplan blijft van kracht in Geraardsbergen

De wateroverlast evolueert positief in Geraardsbergen, maar de gemeentelijke fase van het rampenplan blijft van kracht. Dat meldt het Geraardsbergse stadsbestuur. De inwoners die gisteren werden geƫvacueerd in de deelgemeente Zandbergen konden deze voormiddag wel al weer naar huis.

"Na de overvloedige neerslag van de voorbije dagen zien de neerslagvoorspellingen er momenteel voorzichtig positief uit. In Geraardsbergen is het waterpeil licht gezakt en zijn de kritieke plaatsen onder controle. Hoewel de situatie dus positief evolueert, blijft de gemeentelijke rampenfase afgekondigd", zegt het stadsbestuur.Ā 

Zo zag Zandbergen er gisteren uit

Meest gelezen