De Lijn bestelde in het verleden wel al elektrische bussen bij de Belgische bussenbouwer Van Hool.
Volledig scherm
De Lijn bestelde in het verleden wel al elektrische bussen bij de Belgische bussenbouwer Van Hool. © David Legreve

De Lijn onder vuur vanwege aankoop elektrische bussen uit China: "Schande”

UPDATEDe Lijn ligt zwaar onder vuur om haar beslissing om elektrische bussen te bestellen bij de Chinese busbouwer BYD. Onder anderen professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB) is niet te spreken over de keuze van de openbaarvervoermaatschappij. Ook de vakbonden van de Vlaamse busbouwer Van Hool reageren “erg teleurgesteld” over de keuze voor Chinese bussen.

357 reacties

  • bruno lemaire

    2 maanden geleden
    Vergroening?? China?? Ik heb reeds gewerkt in 56 landen dus ook in China. Algemeen gekend dat ze ginds alle regels omtrent milieu aan hun laars lappen => dus ook bij de fabricatie van deze bussen! Maar ja, onze politiekers en leidinggevenden bij openbare diensten zijn blijkbaar wereldvreemd. Laten we maar absurde eisen stellen aan onze firma's, fabrikanten hier in ons land tot ze bankroet zijn....zo kunnen we verder goedkoop en niet deugdzaam gerief kopen in landen waar regels niet tellen!
  • Ricky Bogman

    2 maanden geleden
    Mannekes, als de gunningsvoorwaarden zo zijn opgesteld, dan moeten die gevolgd worden. Dit om 'vriendjespolitiek' tegen te gaan. Dus als de voornaamste criteria 'de prijs' is, dan wint de goedkoopste. Welkom in België
  • Jan De Graaf

    4 maanden geleden
    Als da contact €5 scheelt dan is da inderdaad schandalig maar ik vermoed dat het een verschil is van een pak %. De Lijn is op zich al verlieslatend. Waarom zouden ze kun schulden nog groter maken om de winsten van private bedrijven te vergroten?
  • Marcel Desmet

    4 maanden geleden
    Tja, ze hadden beter Volvo's gekocht, dan ging er zo veel commentaar niet komen ;)
  • Werner Vanhoutte

    4 maanden geleden
    Wat een onzin! Byd werkt samen met het Duitse Daimler dat de motoren levert. Voor de carrosserie wordt staal gebruikt geleverd door de VS. Schiphol gebruikt de bussen Assemblage in Europa in Kamoron ( Hongarije) en Fallkirk( Schotland) Winst in 2022: 25 miljard dollar) Domme Chinezen? Totaal niet!