"Ratatouille" in het echt: muis helpt 's nachts met opruimen

Het lijkt een scène uit "Ratatouille", de animatiefilm waarin een rat 's nachts stiekem met keukengerei aan de slag gaat, maar de Britse natuurfotograaf Rodney Holbrook beleeft het in het echt. Hij krijgt hulp van een ijverige muis om de spullen in zijn schuur op te ruimen. "Ik doe al geen moeite meer om op te ruimen, ik weet toch dat hij ervoor zal zorgen", zegt Holbrook. 

Wie droomt er niet van, kaboutertjes die 's nachts jouw rommel komen opruimen zodat je het zelf niet hoeft te doen? Het is geen kabouter, maar de Britse natuurfotograaf Rodney Holbrook heeft wel een stiekeme helper. Al is het een helper op vier pootjes die veel mensen misschien liever niet in huis hebben.

BEKIJK - Een muis met opruimkriebels, op heterdaad betrapt:

Holbrook (75) is een gepensioneerde postbode uit Builth Wells in Powys, een graafschap in Wales. Hij is een verwoed natuur- en wildfotograaf en heeft een schuurtje in zijn tuin waar hij heel wat materiaal verzamelt. De laatste maanden stelde Holbrook meermaals vast dat dingen die hij de avond ervoor ergens had neergelegd, op miraculeuze wijze opgeruimd waren.

"Het is al maanden aan de gang. Eerst merkte ik dat vogelvoer dat ik had klaargelegd, in een paar oude schoenen van mij was gestopt", vertelde hij aan BBC. Holbrook had er het raden naar wie of wat verantwoordelijk kon zijn voor de opruimacties. Maar hij wilde het mysterie oplossen, en dus besloot hij om een camera met nachtvisie op zijn werkbank te plaatsen.

Experiment

Toen hij de beelden te zien kreeg, moest Holbrook twee keer met zijn ogen knipperen. Hij zag namelijk een muis die wasknijpers, kurken, bouten en moeren naar een klein kistje op de werkbank versleepte. Een muis die blijkbaar "Ratatouille" heeft gezien, de animatiefilm uit 2007 waarin een rat met chef-ambities 's nachts stiekem in een restaurant gaat koken.

Holbrook vond de beelden zo ongewoon dat hij besloot om een klein experiment op te zetten. Hij liet met opzet verschillende voorwerpen achter op de werkbank om te zien of de muis in staat was om ze op te tillen. Maar het diertje leek nergens een probleem van te maken. Holbrook zag op een bepaald moment hoe het zelfs kabelbinders in het kistje stopte.

Ik doe al geen moeite meer om op te ruimen, ik weet toch dat hij ervoor zal zorgen.

 

Rodney Holbrook

"Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik zag dat de muis aan het opruimen was", zegt Holbrook. "Hij verhuist allerlei spullen naar het kistje. Stukjes plastic, nootjes, bouten... Het is ongelofelijk, volgens mij is het mogelijk dat hij het echt leuk vindt."

Holbrook kan wel leven met een opruimende muis. Die heeft intussen ook een naam. Die is niet Remy, zoals in "Ratatouille", maar wel "Welsh tidy mouse", vrij vertaald, de opruimmuis uit Wales. "Ik laat dingen liggen en de volgende ochtend ligt het weer op zijn plaats. 99 keer van de 100 ruimt de muis 's nachts op. Ik doe al geen moeite meer om op te ruimen, ik weet toch dat hij ervoor zal zorgen. Ik denk dat hij zelfs mijn vrouw zou opruimen als ik haar in het schuurtje laat", grapt hij bij BBC.

Niet de eerste keer

Opvallend: het is niet de eerste keer dat Holbrook in aanraking komt met een muis met opruimwoede. In 2019, toen hij nog in Bristol woonde, werd hij opgebeld door Steve McKears, een buurman en vriend. Die wilde een camera met nachtvisie van hem lenen. In het schuurtje van McKears werden dingen namelijk mysterieus op orde gezet. Door een muis, zo bleek.

"Die beelden gingen viraal, mensen over heel de wereld hadden ze gezien. Ik kan niet geloven dat we hier in Builth Wells zoveel jaren later net hetzelfde meemaken", zegt Holbrook aan BBC.

BEKIJK - Holbrook hielp in 2019 al bij de ontmaskering van een opruimende muis:

Meest gelezen