Vlaamse en lokale ambtenaren krijgen 2 dagen rouwverlof bij zwangerschapsverlies onder 24 weken

Personeel van de Vlaamse en de lokale overheden krijgt twee dagen rouwverlof bij zwangerschapsverlies onder de 24 weken. Dat heeft de Vlaamse regering beslist, na een voorstel van minister van Gelijke Kansen en Bestuurszaken Gwendolyn Rutten (Open VLD). Ze hoopt dat andere overheden en bedrijven volgen.

Op dit moment hebben ouders recht op tien dagen rouwverlof wanneer hun kindje sterft na minstens 24 weken zwangerschap. Daarvóór is het kind nog niet levensvatbaar en wordt het niet erkend. Ouders hebben in dat geval geen recht op rouwverlof, ondanks de emotionele en fysieke pijn die vaak wel met zo'n verlies gepaard gaat.

Dat moet veranderen, vindt Vlaams minister van Gelijke Kansen en Bestuurszaken Gwendolyn Rutten (Open VLD): "Het verlies van een zwangerschap is altijd zeer moeilijk. Het minimale dat we voor personen die dit meemaken kunnen doen, is hen enkele dagen de tijd geven om bij hun positieven te komen, bij hun geliefden te zijn, tijd te maken voor zichzelf."

Twee dagen lijkt weinig, maar we zetten de bakens uit in de maatschappij

Gwendolyn Rutten, Vlaams minister van Gelijke Kansen en Bestuurszaken (Open VLD)

Personeelsleden die onder de bevoegdheid van minister Rutten vallen, namelijk de 130.000 Vlaams en lokale ambtenaren, krijgen daarom voortaan toch recht op twee dagen rouwverlof.

"Ik ben me ervan bewust dat twee dagen (...) nog weinig lijkt", aldus de minister. "Met dit initiatief zet de overheid de bakens uit in de maatschappij. Ik hoop dat de andere regelgevende overheden en bedrijven dit voorbeeld volgen." De bedoeling is dat de nieuwe regeling nog voor de zomervakantie ingaat.

Meest gelezen