Woning staat blank nadat sluis werd geopend voor filmopname, vergadering aan de gang om na te gaan wat fout liep

In Rupelmonde, bij Kruibeke, is een woning ondergelopen nadat water uit de Schelde een nabijgelegen waterbekken heeft doen overlopen. Voor een filmopname van Toerisme Vlaanderen werd een sluis geopend die water uit de Schelde toeliet om naar de eeuwenoude getijdenmolen te stromen. Er werd daarbij geen rekening gehouden met het springtij van de rivier. Dinsdagochtend vindt een crisisvergadering plaats.

Pieter Van Hecke

Het huis bevindt zich in de Ganzemeerstraat, vlak bij het bufferbekken van de Vliet, een beek die overtollig water uit de polder naar de Schelde afvoert. Wanneer het water in de Vliet te hoog staat, wordt normaal gezien een sluis aan de getijdenmolen geopend om dat water naar de Schelde te laten stromen of men laat het water in de polders stromen. Dit keer is het omgekeerde waar: water vanuit de Schelde stroomt naar de Vliet, zo bevestigt afdelingshoofd Jelle Van Bogaert van de technische dienst in Kruibeke. “We maken volop werk van een plan van aanpak. Dinsdagochtend houden we een vergadering waar ook De Vlaamse Waterweg bij zal zijn om te bekijken wat er is fout gelopen”, zegt hij.

Volgens onze informatie werden maandag de sluizen naar de getijdenmolen opengezet op een moment waarop het peil van de Schelde te hoog stond. Dat gebeurde met het oog op film- of televisieopnames van Toerisme Vlaanderen die een der komende dagen zouden plaatsvinden en waarvoor het nodig was dat er voldoende water rond de molen stond. Eenmaal de sluizen waren geopend, lukte het vanwege het Scheldepeil echter niet meer om ze weer te sluiten, met alle gevolgen van dien.

“Alles is stuk”

In het getroffen huis stroomt het water binnen in de garage die deels ondergronds ligt. “We konden nog net op tijd onze wagen en elektrische fietsen in veiligheid brengen, maar we zitten wel zonder elektriciteit of verwarming”, zegt bewoner Erik. Zijn vrouw Carry ziet de situatie bijzonder somber in. “Alles is stuk, we zijn geruïneerd.”

Het is voor het gezin niet de eerste keer dat ze te kampen kregen met overtollig water. “We wonen hier sinds 2005 en dit is al de derde keer dat er water in onze woning stroomt, maar dit is wel al de ergste keer. We hebben drie noodpompen geïnstalleerd die ons uit de nood kunnen helpen. Het water stond echter deze keer anderhalve meter hoog waardoor de elektriciteit uitviel en dus ook de pompen”, zegt Erik. “Achter ons huis ligt een buffer voor De Vliet, maar eigenlijk is onze woning het bufferbekken. Ongelooflijk dat we hier door de gemeente niet tegen beschermd worden.”

De brandweer was rond 21 uur ter plaatse om het vele water weg te pompen. Een eerste pomp was niet opgewassen tegen de grote massa water, dus werd er een tweede pomp van de brandweer van Temse bij gehaald. Ook burgemeester Antoine Denert kwam naar de plek van het onheil om zich te informeren over de situatie. “Dit is jammer genoeg een situatie die vermeden had kunnen worden”, liet hij optekenen.

© Pieter Van Hecke

© Pieter Van Hecke

© Pieter Van Hecke

© Pieter Van Hecke

Burgemeester Antoine Denert met een brandweerofficier.© Pieter Van Hecke

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen