Direct naar artikelinhoud
NieuwsMidden-Oosten

Iran voert nu ook raket- en droneaanvallen uit in Pakistan, twee kinderen gedood: ‘Totaal onacceptabel’

Iraanse kamikazedrones (archiefbeeld).Beeld AFP

Iran heeft nu ook raket- en droneaanvallen uitgevoerd op doelwitten in buurland Pakistan. De aanval was gericht tegen de jihadistische groep Jaish al-Adl (‘leger van de rechtvaardigheid’ in het Arabisch), meldt het Iraanse persbureau Tasnim. Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt de aanval, waarbij twee kinderen gedood werden en drie anderen gewond raakten, ‘totaal onacceptabel’.

en

Twee belangrijke bases van de extremisten zijn vernietigd, aldus Tasnim. De soennitische rebellengroep eiste eerder al meerdere aanslagen in het zuidoosten van Iran op.

Jaish al-Adl zegt te strijden voor onafhankelijkheid in de Iraanse provincie Sistan en Beloetsjistan, een van de armste regio’s in Iran waar veel leden van de etnische Beloetsjische minderheid wonen die de soennitische islam aanhangen. In Iran leven vooral sjiitische moslims. De VS en Iran hebben Jaish al-Adl geclassificeerd als een terroristische organisatie.

Pakistan zegt dat de aanvallen “ernstige gevolgen” kunnen hebben en “totaal onacceptabel” zijn.

Iran en Pakistan hebben militanten aan de andere kant van de grens herhaaldelijk van aanvallen beschuldigd, maar het is zelden dat ook officiële strijdkrachten betrokken raken. Volgens het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is het des te ernstiger omdat er officiële communicatiekanalen tussen beide landen bestaan. Dat Iran doelwitten in Pakistan, een kernmacht, bestookt, is volgens persbureau Reuters dan ook ongekend.

In de nacht van maandag op dinsdag vuurde de Iraanse Revolutionaire Garde ook al ballistische raketten af op “terroristische” doelwitten in Syrië en Irak. Het zou gaan om een vergelding voor de moord op een hooggeplaatste officier van de Revolutionaire Garde in december en voor de dubbele bomaanslag in Kerman op 3 januari, toen de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani herdacht werd. Bij die dubbele aanslag werden 91 mensen gedood. De regering in Bagdad veroordeelde de aanval van de Iraanse Revolutionaire Garde.