Ethisch hacker Inti De Ceukelaire laat zich voortaan aanspreken als ‘Onnoeizelen Troeten’.© X / Lies Willaert

Je kan je voortaan laten uitschelden door de overheid in de strijd tegen phishing

Op verschillende overheidssites kan je een eigen roepnaam instellen, die de overheid dan gebruikt om met jou te communiceren. Ethisch hacker Inti De Ceukelaire raadt het alvast aan in de strijd tegen phishing en geeft meteen het goede voorbeeld.

“Als de overheid me niet per mail uitscheldt, ga ik er van uit dat het phishing is”, zegt ethisch hacker Inti De Ceukelaire op X. Hij postte een screenshot van een bericht van de overheid, waarin hij in het Aalsters dialect aangesproken wordt als ‘Onnoeizelen Troeten’. De Ceukelaire doelt daarmee op de optie om voortaan op verschillende overheidssites – zoals My e-Box van de federale overheid en de Vlaamse tegenhanger Mijn Burgerprofiel – een roepnaam naar keuze in te stellen.

Die mogelijkheid kadert in de strijd tegen phishing. Want als je kiest voor een persoonlijke bijnaam of een scheldwoord, in het geval van De Ceukelaire, is die immers moeilijk te achterhalen door oplichters. Een echte mail van een van die platformen wordt zo makkelijker te onderscheiden van een valse. In het algemeen geldt dat vage aanspreektitels zoals ‘Geachte Heer/Mevrouw’, ‘Geachte burger’ of enkel een mailadres vaak op phishing wijzen.

“Als de overheid me niet per mail uitscheldt, ga ik er van uit dat het phishing is”

Inti De Ceukelaire

Ethisch hacker

Kies je een originele bijnaam, dan is het ineens wel zo slim om die niet te delen, hoe trots je ook op je vondst bent. Oplichters die De Ceukelaire nu proberen aanspreken met ‘Onnoeizelen Troeten’, zijn er dan ook aan voor de moeite. “Ondertussen een ander Aalsters verwijt-woordje gekozen”, zegt hij nog.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 (FL)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer