Boris Kingma is bioloog en thermofysioloog bij Nederlandse organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO). Hij legt uit wat écht helpt om op te warmen bij koude temperaturen.
Volledig scherm
PREMIUM
Boris Kingma is bioloog en thermofysioloog bij Nederlandse organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO). Hij legt uit wat écht helpt om op te warmen bij koude temperaturen. © Shutterstock / Leszek Glasner / Privé archief

Een hete douche of toch wat alcohol? Expert geeft praktische tips om jezelf warm te houden op ijskoude dagen

Koude vingers en tenen zijn een feit nu de temperatuur onder het vriespunt duikt. Jezelf goed aankleden, is een must, maar wat is de gouden regel? En wat helpt nóg - of juist helemaal niet - om jezelf warm te houden op ijskoude winterdagen? Thermofysioloog Boris Kingma geeft praktische tips. “Kleed jezelf ook niet te warm aan, want deze reactie wil je juist voorkomen.”

  1. “Een mens laat zo’n 15 tot 20 scheten per dag”: krijg je dat met ‘windjeswandelingen’ onder controle? Een arts reageert
    PREMIUM

    “Een mens laat zo’n 15 tot 20 scheten per dag”: krijg je dat met ‘windjes­wan­de­lin­gen’ onder controle? Een arts reageert

    Op sociale media pochen mensen met de fart walks die ze na de maaltijd doen om hun darmen te laten ‘ontspannen’. Lees: windjeswandelingen. Zijn die een must voor iedereen? Een absolute redding als je je opgeblazen of geconstipeerd voelt? En laat je de rest van de dag dan mínder windjes? Dr. Frederik de Clerck, gastro-enteroloog bij AZ Sint-Lucas in Gent reageert: “Wind die niet weg kan, stapelt zich op in je darmen.”
  2. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.