© Brent Saey

Rita uit Ninove is beste jonge duif ter wereld: "Vernoemd naar mijn mama"

Duif Rita uit Nederhasselt, bij Ninove, is verkozen tot beste jonge duif ter wereld. Recent werd Rita ook al Olympisch kampioen. Dat is uitzonderlijk voor een duif van nog geen jaar oud. "Maar nu gaat ze naar het hok om te kweken", zegt Bert Penne. 

Duivenmelker Bert Penne (46) uit Nederhasselt, bij Ninove, is trots op zijn duif Rita. De duif van nog geen jaar oud heeft al twee mooie prijzen binnengehaald. Eerst won Rita de Olympiade, wat bij duivenmelkers gekend staat als de Olympische Spelen van de duivensport.

Nadien werd Rita verkozen tot beste jonge duif ter wereld, met de prijs World Best Pigeon 2023. "Het zal moeilijk zijn om dit ooit te evenaren. Deelnemen aan de Olympiade kan heel het jaar. Je stuurt de drie beste resultaten in. Ik hoopte op een top vijf voor de Olympiade, maar dat ze drie wedstrijden op rij zou winnen, had niemand verwacht." 

Vernoemd naar mama

Penne vernoemde het prijsbeest naar zijn mama Rita, die samen met zijn vader dagelijks de 130 duiven helpt verzorgen. "Rita is nog geen jaar oud. Zij gaat nu naar het duivenhok om te kweken. Nog wedstrijden doen met haar vertrouw ik niet meer, want er kan altijd iets gebeuren."

In 2013 had Bert al eens een Olympiadeduif voor België. "Al van jongs af aan ben ik bezig met de duivensport. Ik ben daar mee opgegroeid. Naar mijn weten ben ik de eerste Belg die de Olympiade ook wint. Voor het geld doe ik het niet. Ik doe dit puur als liefhebber", besluit Penne.

Meest gelezen