Freya Van den Bossche (Vooruit)

Vooruit wil op korte termijn stemmen over aanpassing abortuswet: "CD&V kan tegenstemmen, maar is uiteindelijk slechts met 10 procent"

Het is tijd om eindelijk te stemmen over een verlenging van de abortustermijn en de afschaffing van de wachttijd. Dat zegt Freya Van den Bossche (Vooruit) in "Villa politica". Ze wijst erop dat de meerderheid van de bevolking én het parlement al tien jaar voor een aanpassing van de abortuswet is, maar dat CD&V het dossier tot nog toe heeft geblokkeerd. Tijd voor de christendemocraten in een stemming kleur te bekennen, oordeelt Van den Bossche. CD&V reageert kordaat: "Zonder consensus geen stemming."

De abortuscentra van Luna vzw en VUB Dilemma hebben vandaag een campagne gelanceerd waarin ze pleiten voor een nieuwe abortuswet. De huidige wet is volgens de organisaties gedateerd. Ze pleiten onder meer voor een verlenging van de abortustermijn. Nu mag een zwangerschap enkel in de eerste 12 weken na bevruchting worden afgebroken. Daarnaast willen ze ook dat de "betuttelende en vernederende wachttijd" na een eerste consultatie wordt afgeschaft. 

Een oproep die gehoor vindt bij Vooruit-politica Freya Van den Bossche die enkele maanden geleden nog aankondigde dat ze na de volgende verkiezingen wil verhuizen van het Vlaams Parlement naar de Kamer om meer te kunnen wegen op dit soort ethische dossiers. 

Experten zeggen unaniem: trek de termijn op tot 18 weken en schaf de bedenktijd af

Freya Van den Bossche (Vooruit)

Het is inderdaad eindelijk tijd om aanpassingen aan de abortuswet door te voeren, vindt Van den Bossche. "Daar is al 10 jaar een meerderheid voor in het parlement", zegt ze in "Villa politica". De laatste keer dat dit debat gevoerd werd, heeft CD&V een stemming kunnen afwenden door eerst nog eens het advies van een expertencommissie te vragen.

"Die experten zeggen nu unaniem: trek de termijn op tot 18 weken en schaf de bedenktijd af", aldus Van den Bossche. Conclusies die overeenkomen met de eisen van de abortuscentra vandaag. Van den Bossche ziet geen reden om die vraag opnieuw af te slaan. “Het is logisch dat we de consensus van de experten volgen en dat we dit nu stemmen.”  

Stemming op korte termijn "zeer reëel"

Tijd om te stemmen dus, klinkt het bij Vooruit. En als de coalitiepartners gehoor geven aan die oproep zou het wel eens heel snel kunnen gaan. Er ligt namelijk al een voorstel van de PS klaar. “Dat voorstel heeft alle stappen in het parlement al doorlopen en werd al bediscussieerd in de commissie." Als de Franstalige socialisten een stemming aanvragen "kan dat voorstel deze legislatuur nog gestemd worden".

De bal ligt dus in het kamp van de PS, maar volgens Van den Bossche is de kans "zeer reëel" dat er "op korte termijn stappen kunnen gezet worden". "Onze Kamer-fractieleider, Joris Vandenbroucke, heeft vandaag nog contact gehad met zijn PS-collega en onze standpunten nog eens duidelijk overgemaakt." Volgens Van den Bossche zitten de Franstalige collega's op dezelfde lijn en vinden zij ook "dat het tijd is om de stilte te doorbreken".

Druk op CD&V neemt toe

Een stemming aanvragen terwijl een coalitiepartner helemaal niet op dezelfde lijn zit, houdt natuurlijk risico's in en zou zelfs kunnen leiden tot de val van de regering. Maar volgens Van den Bossche gaat haar oproep niet in tegen de gemaakte afspraken. "CD&V heeft ingestemd met het aanstellen van experten die ons zouden adviseren over de aanpassingen. Ook al was er eigenlijk al een meerderheid om die aanpassingen door te voeren."

Dat advies is er nu, en dus is het tijd om kleur te bekennen, oordeelt Vooruit. Van den Bossche begrijpt dat het voor de christendemocraten moeilijk is om in een ethisch dossier tegen de overtuiging in te stemmen, maar "de staart intrekken kan niet meer". Onderhandelen is voor Vooruit overigens ook geen optie meer.

"Je mag anderen niet gijzelen. We wachten al tien jaar. De meerderheid van de bevolking én het parlement is voor een aanpassing. Als de mensen van CD&V zich daar niet goed bij voelen, kunnen ze tegen stemmen. Dat is hun recht. Maar ze zijn uiteindelijk ook maar met 10 procent.”

BEKIJK - Het volledige gesprek met Freya Van den Bossche (Vooruit) in "Villa politica":

Videospeler inladen...

CD&V: "Zonder consensus geen stemming"

Voor CD&V zijn een abortustermijn van 18 weken en de afschaffing van de wachttijd "geen optie". Een stemming van het PS-voorstel zoals Freya Van den Bossche (Vooruit) voorstelt, is dus ook uit den boze. "In het regeerakkoord staat duidelijk: zonder consensus in de regering, geen stemming in de Kamer", luidt het in een schriftelijke reactie.

Een versoepeling van de abortuswet kan wel besproken worden. Zo is CD&V bereid om de abortustermijn op te trekken van 12 naar 14 weken en de verplichte wachttijd te verlagen van 6 naar 2 dagen. Ook over de afschaffing van de strafbaarstelling van de vrouw kan gepraat worden. De partij herhaalt daarmee het standpunt dat het eind april innam na het advies van de experts.

Daarnaast benadrukt CD&V opnieuw het belang van contraceptie. "Slechts 44 procent van de vrouwen die abortus uitvoeren, gebruikt niet regulier anticonceptie. Desinformatie op TikTok en Instagram hebben daarin ook een kwalijke rol, zo staat in het rapport van de expertencommissie."

De partij pleit voor het toegankelijker maken van langdurige contraceptie. "Maar minister van Welzijn Frank Vandenbroucke (Vooruit) neemt hier geen stappen in. Kamerlid Els Van Hoof (CD&V) diende eerder al een wetsvoorstel in dat langdurige anticonceptiemiddelen volledig gratis moet maken."

Ook Open VLD en Groen steunen oproep abortuscentra

Eerder vandaag hadden Open VLD en Groen zich ook al medestander getoond van de abortuscentra. "De oproep is duidelijk", zegt Open VLD-voorzitter Tom Ongena op X. "Termijn optrekken van 12 naar 18 weken en betuttelende wachttijd van 6 dagen afschaffen. Helemaal akkoord. Sommigen willen vrijheid vrouwen inperken, wij willen ze groter maken."

Ongena verwijst naar een Open VLD-voorstel van Katja Gabriëls, Egbert Lachaert en Goedele Liekens, en ook Groen en Ecolo hebben blijkbaar een voorstel klaar. Want ook zij steunen de oproep van de abortuscentra. "De wachttijd afschaffen en de termijn verlengen. Het advies voor noodzakelijke aanpassingen om de abortuswet te verbeteren is duidelijk", zegt Kamerlid Eva Platteau (Groen) op X. 

Meest gelezen