Getuigenis plasmadonatie: Yana en haar zoontje Elia. / De oma van Elia, Yvette Van Campenhout (59), komt plasma doneren.
Volledig scherm
PREMIUM
Getuigenis plasmadonatie: Yana en haar zoontje Elia. / De oma van Elia, Yvette Van Campenhout (59), komt plasma doneren. © Rode Kruis

Elia (5,5) uit Willebroek heeft uw hulp nodig, anders wordt hij doodziek: “Wie wil voor mijn zoontje plasma geven?”

Elia (5,5) uit Willebroek heeft een genetische aandoening, waardoor hij elke week een spuitje moet krijgen met een medicijn waarin bloedplasma zit. Omdat er dit jaar een tekort aan plasma dreigt, doet zijn mama Yana (34) een oproep. “Wil jij voor hem doneren? Anders wordt hij doodziek.” Maar wat doet plasma juist voor Elia? En waarom kan hij niet zonder?

18 reacties

  • Bartel Van Goethem

    3 maanden geleden
    Mijn vrouw en ik zijn trouwe bloed -en plasmadonoren. Tijdens juli en augustus gingen we ieder 5 keer doneren. Aanstaande woensdag gaan we terug. Meer mensen zouden moeten doneren
  • Arne Van Gheluwe

    3 maanden geleden
    ik heb 20 jaar gedonneerd. Dat kon op mijn werk en was heel praktisch. nu zijn ze ermee vanwege teveel thuiswerk. Gewoon om te zeggen, als ze het doneren iets makkelijker maken heb je veel meer kandidaten, maar zoals veel in onze maatschappij wordt de verantwoordelijkheid bij de burger geduwd ipv bij de organisaties.
  • MARLEEN WAUBEN

    3 maanden geleden
    Heel. heel graag. Ben 12 jaar bloed -en plasmadonor geweest maar door het Rode Kruis vriendelijk bedankt na 2 longembolien. Nochtans zijn mijn bloedwaarden terug oké. Maar niet meer welkom.
  • nicky wils

    3 maanden geleden
    Zou zo graag bloed/plasma doneren maar omdat ik ex-kankerpatient ben lag dit niet. Sterkte voor de komende jaren.
  • Theo Van Hoof

    3 maanden geleden
    Honderden donoren hebben afgehaakt bij het sluiten van diverse, goed draaiende, centra. Ik ben zelf gestopt omdat Aarschot, Haacht, Diest en Peer dicht gingen. Ik ga echt niet de dubbele afstand rijden voor caritas. Ik heb meer dan 200 keer gedoneerd. AB- met veel factor 8. Mijn plasma werd bijna elke gift onmiddellijk opgehaald en verwerkt in Leuven. Mijn broer, stopte om dezelfde reden en geeft alleen nog bloed. Ik moest nog een handtekening van mijn ouders hebben om op 18 jaar te starten.