Nieuwe wet ‘schadelijk’ voor psychiatrische patiënt

© Hollandse Hoogte

De wet die een vrederechter verplicht de dichte familie te informeren wanneer een psychiatrische patiënt de instelling mag verlaten, veroorzaakt “buitensporige administratieve belasting” en schendt de privacy van de patiënten. Dat stellen vrederechter Dirk Scheers en psychiater Geert Dom, de voorzitter van de Belgische beroepsvereniging voor psychiaters, donderdag in een opiniebijdrage in De Standaard.

De wet ligt na amper een maand dus al onder vuur. De wettekst voorziet de verplichte informatie niet alleen bij ontslag uit de instelling, maar ook als de zieke de instelling voor korte tijd mag verlaten. Dom en Scheers klagen aan dat het erg veel tijd vergt om alle personen te informeren, en dat telkens de patiënt de instelling verlaat. Tegelijk verliest de patiënt autonomie en medezeggenschap.

Veiligheidsrisico’s

Dom erkent dat er veiligheidsrisico’s voor familieleden zijn bij sommige patiënten, maar toch schiet volgens hem deze wet met een kanon op een mug. “Iedereen wordt mee in bad getrokken, ook de overgrote meerderheid van patiënten die geen gevaar vormen”. Hij wil de wet aanpassen zodat het aantal mensen dat moet worden geïnformeerd, beperkter blijft.

Kamerlid Carina Van Cauter (Open Vld), die het wetsvoorstel uitdokterde, verdedigt haar wet. “De familie op de hoogte brengen als de opname van een psychiatrische patiënt eindigt, is dat nu echt te veel gevraagd? “, luidt het. “Deze wet is bedoeld om mensen te beschermen, ook minderjarige kinderen. Beperkte administratie weegt nooit op tegen het leven van een kind”.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verdedigde onlangs de wet. Volgens hem blijft de administratieve last in vele gevallen beperkt en mogen er geen medische gegevens aan de familie worden gemeld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen