© Aaron Godderis

Febelfin

Hogere rentevoeten halen woonkredieten onderuit

Brussel -

Er zijn vorig jaar 30 procent minder hypothecaire kredieten verstrekt dan in 2022. Dat blijkt uit statistieken van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). De zware terugval heeft vooral te maken met de gestegen rentevoeten.

Belga

De koepel van de financiële sector Febelfin, waarvan de BVK onderdeel is, spreekt van “een pauze na twee uitzonderlijke jaren”, als gevolg van de hogere rentes. In totaal werden iets meer dan 180.000 hypothecaire kredieten - zonder herfinancieringen - verstrekt voor een totaalbedrag van 29,91 miljard euro. Ook dat bedrag kende een daling van zowat 30 procent.

Het aantal verstrekte woonkredieten nam bij alle doeleinden af. Voor de aankoop van een woning gaat het om een daling met bijna een kwart, voor een aankoop met verbouwing is er sprake van een daling met 16,5 procent en voor een woningrenovatie werden zowat een derde minder kredieten verstrekt. De bouwkredieten daalden met net geen 42 procent, terwijl het aantal kredieten voor andere doeleinden - denk aan garages en bouwgronden - met ruim 41 procent terugliep.

Vaste rentevoet

Volgens Febelfin werd de impact van de rentestijgingen - die leidden tot een daling van de ontleningscapaciteit en bijgevolg de vraag naar woonkredieten met in totaal 24 procent - vooral in de eerste helft van 2023 gevoeld. In de tweede jaarhelft was de daling minder uitgesproken.

Iets meer dan negen op de tien kredietnemers kozen voor een volledig vaste rentevoet. “De Belgische consument blijft dus in overgrote mate kiezen voor zekerheid”, zegt Febelfin. “Het aantal personen dat nog opteert voor een veranderlijke rentevoet blijft laag, zeker wat de jaarlijks veranderlijke rentevoet betreft.” In het vierde kwartaal van 2023 had amper 0,3 procent van woonkredieten zo’n rentevoet. Hun aandeel piekte in het derde kwartaal van 2022 op 4,3 procent.

LEES OOK: Woninglening plots een stuk goedkoper, ook huizenprijzen aan het zakken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer