“We zijn verbijsterd, het is een kakofonie”: Anderlecht in beroep na beslissing om match tegen Genk te herspelen

De Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal heeft beslist dat de wedstrijd Anderlecht – KRC Genk van eind vorig jaar herspeeld moet worden. Daarmee werd de eerdere beslissing van het Professional Referee Department om de wedstrijd niet te herspelen, vernietigd. Anderlecht gaat in beroep tegen die beslissing. De wedstrijd tussen Club Brugge - KV Mechelen wordt niet herspeeld.

Valerie Van Avermaet, Pieter-Jan Calcoen

Anderlecht gaat in beroep

“We zijn verbijsterd en verrast door de bijzondere motivatie van de Disciplinaire Raad”, aldus Anderlecht-advocaat Walter Damen. “Eigenlijk zegt de Disciplinaire Raad dat alle refs vanaf nu zoveel tijd moeten nemen als ze willen voor een beslissing. Ze leggen nog beter de wedstrijd een halfuur stil om zeker de juiste beslissing te nemen. De snelheid is niet van belang, wel dat alle beslissingen juist zijn. Elke vergissing is vanaf nu dus een foute toepassing van het reglement. Gaan ze binnenkort dan elke wedstrijd herspelen?”, vraagt Damen zich af. “We zijn volop in overleg over verdere stappen en we gaan sowieso in beroep. Allicht zullen we daarvoor naar de evocatiecommissie moeten. Helaas sprak de oorspronkelijke beslissing enkel van het BAS als beroepsinstantie. Nu is het dan weer de Disciplinaire Raad die bevoegd is. Een kakofonie dus. We zullen dus ook de andere manieren om in beroep te gaan onderzoeken. Maar in beroep gaan we zeker.”

LEES OOK. Marc Coucke reageert cynisch op beslissing om match tegen Genk te herspelen: “Is er al datum om Standard-Anderlecht te herspelen?”

Racing Genk en Club Brugge wilden na fouten van de scheidsrechters de wedstrijden tegen respectievelijk Anderlecht en KV Mechelen laten herspelen. Beide ploegen verschenen daarom vorige week voor de Disciplinaire Raad van de voetbalbond nadat het Referee Department eerder de klachten naast zich neerlegde. Die Disciplinaire Raad besliste nu om de wedstrijd tussen Anderlecht en KRC Genk te laten herspelen. De wedstrijd tussen Club Brugge - KV Mechelen wordt dan weer niet herspeeld.

© Boumediene Belbachir

Genk krijgt zo gelijk nadat het eind december tegen Anderlecht een nieuwe strafschop verdiende. Naast de scorende Sor liepen toen ook verschillende Anderlecht-spelers te vroeg de zestien na de penaltymisser van Heynen. Volgens de regels betekent dat een nieuwe penalty, maar de VAR besliste daar toen anders over – een fout tegen het reglement -, Genk verloor met 2-1.

De Disciplinaire Raad volgt de argumentatie van Genk dat de wedstrijdleiding het reglement bij de bewuste penaltyfase foutief heeft toegepast. De Disciplinaire Raad vindt dus niet dat het om een menselijke fout gaat. “Deze wedstrijd dient herspeeld te worden omdat de score van de wedstrijd na de vergissing wel degelijk nog kon veranderen in die mate dat de punten nog anders verdeeld konden worden”, klinkt het in het besluit van de Disciplinaire Raad. Bij Genk hopen ze nu dat er snel een datum wordt gevonden om de wedstrijd te herspelen.

LEES OOK. “Menselijke fout is ook foute toepassing van het reglement”: hoe Genk en Club Brugge zich verantwoordden bij voetbalbond tijdens intense namiddag in Tubeke

© BELGA

Club vangt bot

Club Brugge was ontevreden om de onterecht afgekeurde goal van Igor Thiago tegen KV Mechelen in december, maar vangt dus bot. “Het VAR-protocol voorziet geen regels die bepalen welke technologische tools de VAR verplicht dient te gebruiken”, klinkt het in het oordeel van de Disciplinaire Raad. Er is volgens de reglementen dus geen verplichting om de buitenspellijn te trekken -wat ook niet gebeurde in de wedstrijd tussen Club Brugge en KV Mechelen- waardoor de Raad oordeelt dat het hier niet om een foute toepassing van het reglement gaat. Daarom is beslist om deze wedstrijd niet te herspelen. Bij blauw-zwart hebben ze nog niet beslist of ze verdere stappen zullen ondernemen.

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL