Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Trumps smaad komt hem duur te staan: 83 miljoen dollar schadevergoeding voor schrijfster E. Jean Carroll

Voormalig Amerikaans president Donald Trump.Beeld REUTERS

Donald Trump moet een schadevergoeding van 83,3 miljoen dollar betalen aan schrijver E. Jean Carroll. Vorig jaar bepaalde een jury dat Trump haar heeft aangerand. Omdat hij blijft ontkennen, spande zij een smaadzaak aan. Trump heeft intussen aangekondigd dat hij in beroep zal gaan.

Hij blééf het maar ontkennen. Donald Trump deed het jarenlang, tijdens toespraken, in interviews, op sociale media, als antwoord op wie het hem maar vroeg: nee, zei hij steeds, ik heb E. Jean Carroll nooit misbruikt. Zelfs toen een jury dat in mei bewezen achtte, veranderde Trump zijn toon niet. Deze week herhaalde hij het nog in de rechtbank: “Ik weet niet wie die vrouw is. Ik heb haar nooit ontmoet.”

Die opmerkingen komen hem duur te staan.

Drie uur nadat de slotpleidooien vrijdag klonken, en de juryleden verdwenen voor beraad, hadden zij hun oordeel al klaar. Trump heeft zich schuldig gemaakt aan smaad. Hij is Carroll (80) een schadevergoeding van 83,3 miljoen dollar (76,7 miljoen euro) verschuldigd.

De schrijver en columnist viel haar advocaten in de armen. Trump was al vertrokken voor het vonnis werd voorgelezen. “Volledig belachelijk”, reageerde Trump in een bericht op zijn platform Truth Social. “Ons rechtssysteem is op hol geslagen.”

Deze zaak, zo herinnerde de rechter de jury steeds, draaide niet om de feiten. Dat Carroll door Trump werd aangerand, is reeds bewezen geacht. Deze civiele smaadzaak ging uitsluitend over de gevolgen van Trumps opmerkingen voor het slachtoffer.

Kwaadwillige intenties

Trumps publieke opmerkingen en beledigingen hadden een grote impact op haar leven, stelde Carroll. De achterban van de oud-president maakte haar tot een doelwit. “Ik werd op Twitter aangevallen”, zei Carroll in de rechtszaal. “Ik werd op Facebook aangevallen. Ik leefde in een nieuw universum.”

Volgens Carrolls advocaat, Roberta Kaplan, zou alleen een hoog bedrag Trump kunnen dwingen om te stoppen met zijn laster. “Donald Trump is miljarden dollars waard”, zei ze tegen de jury. “Dit is het moment om hem te laten betalen.”

Carroll had “minstens 12 miljoen” geëist. Daar is de jury dik overheen gegaan. Dat het bedrag zoveel hoger uitvalt, komt doordat er volgens de juryleden niet alleen sprake is van smaad, maar ook van “kwaadwillige intenties”.

Trump heeft aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan. Zolang die procedure dient, zal het bedrag nog niet bij het slachtoffer belanden.

Lees ook

Essay Jonathan Holslag. Trump die Europa redt? Je sluit geen brandverzekering af met een pyromaan

Pashokje

E. Jean Carroll deed haar beschuldiging voor het eerst in 2019, toen van haar hand een autobiografisch boek verscheen. Ze zou Trump in 1995 zijn tegengekomen in New York. Hij zou haar hebben verkracht in een pashokje van het luxe warenhuis Bergdorf Goodman.

Vorig jaar besloot New York om misbruikslachtoffers tijdelijk in staat te stellen om genoegdoening te halen in reeds verjaarde zaken. Carroll sleepte Trump voor de rechter. Zij zegt het incident nooit te boven zijn gekomen. Sindsdien zou ze zelfs geen seks meer hebben gehad.

De jury vond in mei genoeg bewijs voor aanranding, niet voor verkrachting. Trump moest haar 5 miljoen dollar betalen. Maar vervolgens bleef hij ontkennen.

“Dit is een grote overwinning voor elke vrouw die na een val weer opstaat”, verklaarde Carroll na de zaak. “En een grote nederlaag voor elke bullebak die een vrouw probeert omlaag te trekken.”

Schrijver E. Jean Carroll na de rechtszaak.Beeld ANP / EPA