Links: Donald Trump, rechts: E. Jean Carroll

Donald Trump moet schrijfster E. Jean Carroll 83 miljoen dollar schadevergoeding betalen wegens smaad

De Amerikaanse oud-president Donald Trump moet een schadevergoeding van 83 miljoen dollar betalen aan schrijfster E. Jean Carrol. In een eerder proces had ze Trump van aanranding beschuldigd. Omdat hij haar daarna zwart bleef maken en voor leugenaar uitschold, is hij nu in een nieuwe zaak voor smaad veroordeeld.

Schrijfster E. Jean Carroll vroeg oorspronkelijk 10 miljoen dollar. De negenkoppige jury boog zich er vandaag over. Carroll krijgt nu uiteindelijk 83,3 miljoen dollar (bijna 77 miljoen euro). Meer dan acht keer wat ze vroeg dus. "Het gaat om een enorme schadevergoeding", zegt VS-correspondent Björn Soenens.

BEKIJK - E. Jean Carroll verlaat lachend de rechtbank:

Videospeler inladen...

11 miljoen van de opgelegde schadevergoeding is bedoeld voor het betalen van een campagne om Carrolls reputatieschade te herstellen. 7,3 miljoen is voor de emotionele schade die ze heeft geleden. De overige 65 miljoen moet Trump ophoesten omdat hij de uitspraken over Carroll "kwaadwillig" deed, schrijft CNN.

Waar gaat dit over? 

Op 9 mei werd Donald Trump al veroordeeld voor seksueel misbruik en smaad jegens E. Jean Carroll (79). De Amerikaanse ex-president werd veroordeeld omdat hij haar in 1996 in een pashokje van het luxewarenhuis Bergdorf Goodman in Manhattan seksueel misbruikt had. Daarna beweerde hij dat ze het verhaal verzonnen had. Trump moest Carroll een schadevergoeding van 5 miljoen dollar (ruim 4,5 miljoen euro) betalen. 

De dag erna noemde Trump in een live debat op de televisiezender CNN de schrijfster "gestoord", het verhaal "helemaal verzonnen" en de rechtszaak "gemanipuleerd".

"Op een bepaalde dag postte Trump 40 keer iets over Carroll op sociale media, waarbij hij haar belachelijk bleef maken", zegt Soenens. "Ze werd ook bedreigd door aanhangers van Trump."

Carroll legde daarom een nieuwe gerechtelijke klacht neer tegen de ex-president wegens smaad.

Tijdens de slotpleidooien van de advocaat van Carroll verliet Trump plotseling de zaal. Het proces ging gewoon door. Het is onduidelijk waarom Trump de zaal verliet, maar hij keerde later terug. 

Trump noemt het vonnis op zijn sociale medium Truth Social "absoluut belachelijk." Hij geeft aan in beroep te gaan. Hij noemt de hele rechtszaak een "heksenjacht op poten gezet door Joe Biden".

Meest gelezen