Donald Trump kondigt beroep aan tegen torenhoge schadevergoeding voor E. Jean Carroll wegens smaad: “Belachelijk vonnis”

Donald Trump moet journaliste E. Jean Carroll, die de Amerikaanse oud-president van smaad beschuldigde, 83,3 miljoen dollar schadevergoeding betalen. Dat is beslist op het tweede proces dat de vrouw tegen hem aangespannen had wegens smaad. De presidentskandidaat noemt het vonnis “volslagen belachelijk” en gaat in beroep.

gjs
Bron: Reuters

Trump was niet in de rechtszaal toen het vonnis werd voorgelezen maar vertrok voordien. Eerder op de dag was hij bij wijze van verzet ook al de rechtszaal uit gestormd kort nadat de advocate van E. Jean Carroll aan haar afsluitend pleidooi begon. Na de pauze keerde hij wel terug voor het pleidooi van de verdediging.

De jury moest zich vrijdag enkel nog buigen over de hoogte van de schadevergoeding. Carroll vroeg meer dan 10 miljoen dollar, uiteindelijk kreeg ze 83,3 miljoen dollar toebedeeld. 11 miljoen van de opgelegde schadevergoeding is bedoeld voor het betalen van een campagne om Carrolls reputatieschade te herstellen, 7,3 miljoen is voor de emotionele schade die ze heeft geleden. De overige 65 miljoen moet Trump ophoesten omdat hij de uitspraken over Carroll “kwaadwillig” deed. Dat de schadevergoeding zo hoog is, is volgens de advocaten van Carroll nodig om Trump er werkelijk toe aan te zetten zijn aanvallen aan het adres van de journaliste stop te zetten.

Trump in beroep

Trump gaat in beroep tegen het vonnis, liet hij al weten op zijn sociale medium Truth Social. “Dit is volslagen belachelijk”, reageerde de Republikein op Truth Social, waarbij hij de gerechtelijke autoriteiten er opnieuw van beschuldigde een “door Biden geregisseerde heksenjacht” tegen hem te voeren.

Volgens Trump druist het vonnis in tegen het Eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, die het verboden stelt de vrije meningsuiting te beperken. “Ons rechtssysteem is uit de hand gelopen en wordt gebruikt als politiek wapen”, aldus nog Trump. “Dit is Amerika niet!”

Carroll aan haar kant sprak in een verklaring van “een grote overwinning voor iedere vrouw die opstaat als ze is neergeslagen, en een enorme nederlaag voor iedere pestkop die een vrouw probeert tegen te houden”. Ook haar advocaat reageerde opgetogen: “Het vonnis bewijst dat de wet van toepassing is op iedereen in ons land, zelfs op de rijken, zelfs op de beroemdheden en zelfs op voormalige presidenten.”

Er is volgens CNN nog een lange weg te gaan voordat de 80-jarige Carroll het geld dat Trump haar verschuldigd is ook werkelijk te zien krijgt. De vorige schadevergoeding van Trump voor Carroll staat nog steeds op een door de rechtbank gecontroleerde rekening en dat blijft zo tot alle beroepen, mogelijk inclusief die van het Amerikaanse Hooggerechtshof, zijn afgelopen.

Republikeins presidentskandidaat Haley: “Amerika kan beter doen dan Trump en Biden”

Nikki Haley, de enig overgebleven tegenstander van Donald Trump in de Republikeinse voorverkiezingen, roept kiezers op afstand te nemen de voormalige president. “Donald Trump wil de Republikeinse presidentskandidaat zijn en het gaat hier om een schadevergoeding van 83 miljoen dollar”, schrijft Haley op X. “We hebben het niet over het herstellen van de grens. We hebben het niet over het aanpakken van de inflatie. Amerika kan beter doen dan Donald Trump en Joe Biden.”

Waarover gaat deze zaak?

Deze zaak is de tweede die de 80-jarige E. Jean Carroll tegen Trump heeft aangespannen. In mei oordeelde een jury dat Trump in 1996 Carroll in een pashokje van een luxewarenhuis seksueel had misbruikt. Omdat Trump haar als leugenaar had afgeschilderd, werd hij ook schuldig bevonden aan smaad. De feiten waren echter strafrechtelijk verjaard en het ging om een burgerlijke rechtszaak. Daardoor riskeerde hij geen gevangenisstraf, maar moest hij wel een schadevergoeding van 5 miljoen dollar betalen.

Op de dag van het vonnis verviel Trump bij CNN opnieuw in beledigingen tegen de vrouw: de vastgoedmagnaat beweerde dat hij Carroll nooit had ontmoet en noemde haar een zottin. Carroll ondernam daarop opnieuw juridische stappen, die resulteerden in de huidige, tweede zaak. Al bij de start van dat proces gaf rechter Kaplan aan dat Trumps uitspraken lasterlijk waren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER