Belga

Kans dat je Lotto-Jackpot wint, is drie keer kleiner dan sterven door blikseminslag

De kans dat je de jackpot wint bij de Lotto is bijna drie keer kleiner dan de kans dat je neergebliksemd wordt bij onweer. Toch speelden alle Belgen samen in 2023 voor zo'n 456 miljoen euro op de Lotto. Een nieuwe gokwet die recent werd goedgekeurd, legt strengere regels op voor alle gokbedrijven. Alleen de Nationale Loterij moet daar amper rekening mee houden.

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur "WinWin" op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be.

In 2023 werd in ons land ruim 65 miljoen keer gespeeld op de Lotto. In totaal wonnen 48 mensen de jackpot. De grootste winst was goed voor 6,5 miljoen euro. De kans dat je die grote pot wint, is 1 op 8,15 miljoen. Om je een idee te geven: de kans dat je sterft na een blikseminslag is 1 op 3 miljoen. Dat betekent dus dat de kans dat je sterft door een blikseminslag maar liefst drie keer groter is dan dat je de jackpot wint. 

"De kans dat je de grote pot bij de Lotto wint, is dus zeer klein. Bij EuroMillions is die zelfs nog enorm veel kleiner. Daar is het 1 op 140 miljoen" legt Filip Moons uit in "WinWin" op Radio2. Hij is docent Wiskundedidactiek aan de Universiteit Utrecht en doet onderzoek naar kansspelen. 

Telkens met dezelfde cijfers op de Lotto spelen, vergroot je kans om te winnen niet

Filip Moons, docent Wiskundedidactiek Universiteit Utrecht

Radio2-presentator Benjamien Schollaert is een grote fan van Lotto, verklapt hij in "Goeiemorgen morgen!". "Ik heb ooit gedroomd dat ik op een dag de Lotto zal winnen en sindsdien speel ik al 20 jaar elke week. Nu om eerlijk te zijn: ik heb in al die tijd amper 200 euro gewonnen. Maar een mens mag dromen."

Misschien ligt dat (voor een heel klein stukje) wel aan zijn tactiek. "Ik gebruik elke keer dezelfde cijfercombinatie. Dat is een samenraapsel van belangrijke geboortedata en huisnummers uit mijn leven."

Je maakt niet meer kans om te winnen als je met vaste cijfers speelt, weet docent Filip. "Elke trekking is onafhankelijk. Elke keer zijn alle nummers dus even waarschijnlijk. Een vaste combinatie is niet beter, maar ook niet slechter dan elke keer andere cijfers kiezen. Wat er wel kan gebeuren, is dat, als je de pot ooit zou winnen, je die met mensen zult moeten delen. Mensen kiezen vaak om sentimentele redenen voor een vaste combinatie, maar daarin ben je niet alleen."

Beluister het gesprek met wiskundedocent Filip Moons in "WinWin" op Radio2

Hoe vergroot je de winstkans?

Bestaan er dan manieren om je winstkansen wél te vergroten? "De meest wiskundig zekere manier is met meerdere combinaties spelen bij dezelfde trekking. Dat kost natuurlijk meer geld. Ook mensen die met een groepspot meedoen, maken wat meer kans. Achteraf moet je de pot dan wel delen natuurlijk."

Sommige mensen die wekelijks willen meespelen, potten hun inzet het hele jaar lang op om dan in december in een keer 52 keer mee te spelen met dezelfde trekking. Dan vergroten je winstkansen naar 52 op 8,15 miljoen, al is dat ook verwaarloosbaar.

Strengere regels, behalve voor de Nationale Loterij

Vorige week keurde de Kamer een strengere gokwet goed. Er komt een verbod op gokreclame en voortaan mag je pas vanaf 21 jaar meedoen aan kansspelen. Alleen voor de meeste producten van de Nationale Loterij wordt een uitzondering gemaakt. Die beslissing krijgt de nodige kritiek. Onder andere oppositiepartij N-VA vindt het niet kunnen dat zij de dans ontspringen, terwijl spelen met Lotto of Win For Life even goed gokken is.

"Voor onze producten in de sportweddenschappen houden we ons ook aan de minimumleeftijd van 21 jaar. Daar volgen we dus zeker dezelfde regelgeving als alle andere aanbieders", vertelt de woordvoerder van de Nationale Loterij, Joke Vermoere. Wel is er volgens de Loterij een groot verschil tussen gokspelen en loterijspelen. "Die spelen zijn wezenlijk anders. Ze hebben een veel lager verslavingsrisico en mensen zetten veel lagere bedragen in. Gemiddeld zet een speler die meedoet aan Lotto 4,9 euro per keer in."

Nationale Loterij in cijfers (2023)

Totale omzet: 1,489 miljard euro
Waarvan online: 362 miljoen euro
Waarvan met Lotto: 456 miljoen euro
Totaal uitgekeerd aan winnaars: 1,079 miljard euro
Hoogste Lotto-winst: 6,5 miljoen euro

Aantal winnaars Lotto-Jackpot: 48
Aantal winnaars EuroMillions: 2
Aantal winnaars Win For Life: 18

Meest gelezen