© TVO

Detailhandel dreigt met dwangbevelen om distributiecentra te deblokkeren: “Bevoorrading komt in het gedrang”

De sector van de detailhandel grijpt naar dwangbevelen als de distributiecentra vandaag niet worden vrijgemaakt. “De bevoorrading komt in het gedrang”, zegt Dominique Michel van Comeos.

Pascal Dendooven

Zowel Aldi, Colruyt, Lidl als Delhaize heeft te maken met geblokkeerde distributiecentra, wat de bevoorrading van de winkels ernstig bemoeilijkt. De handelsfederatie Comeos roept de boeren daarom op de distributiecentra dringend vrij te geven.

LEES OOK. Boeren bezetten ook distributiecentra van warenhuizen: “Lege rekken zijn onvermijdelijk”

“We hebben alle begrip voor de situatie van de boeren,” zegt CEO Dominique Michel, “maar de distributiecentra moeten nu dringend worden vrijgemaakt zodat de voedselbevoorrading niet in het gedrang komt. Als dat de volgende uren niet gebeurt, zullen juridische acties volgen.” Dat betekent dat de handelaars dwangbevelen willen inzetten om blokkades via deurwaarders te beëindigen. Comeos hoopt wel dat de dialoog zal volstaan.

Comeos zegt mee te leven met de boeren. “We hebben alle begrip voor hun moeilijke situatie, maar de meeste problemen van de landbouwers situeren zich op Europees niveau”, zegt Michel. “We zijn bereid om met hen aan tafel te zitten om te zien wat we samen met de overheid, de voedingsindustrie en de supermarkten op Belgisch niveau kunnen oplossen. Deze week is er door de politiek ook een initiatief aangekondigd voor een taskforce, om samen naar oplossingen te zoeken, en we gaan daar uiteraard aan deelnemen.”

Essentiële schakel

Maar de situatie wordt precair als de distributiecentra geblokkeerd blijven. Een distributiecentrum is een bijzonder essentiële schakel in de voedselbevoorrading. Eén distributiecentrum zorgt voor de belevering van honderden winkels. De voorbije week zijn al verschillende centra geblokkeerd en er komt geen verbetering, stelt Comeos vast.

LEES OOK. Supermarktketen kop van Jut in boerenprotest: “De boer heeft de zwakste positie, maar Colruyt is niet de boeman”

Colruyt zegt dan weer dat het erin is geslaagd om dankzij dialoog het vers- en diepvriescentrum in Dasseveld vrij te krijgen. Deze opslagplaats was geblokkeerd tussen woensdagavond en donderdagavond. De Colruyt-opslagplaats in Gellingen, met droge voeding en drank, is wel nog dicht, al sinds dinsdagavond. Ook bij Lidl en Aldi zijn distributiecentra geblokkeerd. Bij Delhaize is dat in Ninove het geval. Ook Zellik was afgelopen nacht geblokkeerd.

Michel: “Onze essentiële job, namelijk het bevoorraden van onze klanten, komt nu in het gedrang. En dus moeten de blokkades worden opgeheven. De supermarkten zijn intussen naar de rechtbank gestapt en we hebben dwangbevelen tot ontruiming. Als er geen verbetering komt in de komende uren, gaan de supermarkten daar effectief gebruik van maken. We hopen dat het niet zover moet komen en dat de blokkades na deze lange week overal verdwijnen.”

LEES OOK. “Het mag nu toch niet meer te lang duren”: supermarkten vrezen stilaan lege rekken door boerenprotest

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER