Vrouw (18) uit Leuven aangehouden in een van de grootste vondsten van 3D geprinte wapens ooit

In ons land werden onlangs twee personen aangehouden omdat ze 3D-geprinte wapens verhandelden in chatgroepen op het Darkweb. Ook in Frankrijk werden negen personen aangehouden. Volgens het parket van Leuven gaat het om één van de grootste politiesuccessen in de strijd tegen 3D wapenhandel en - productie.

HSB, SGG

De Federale Gerechtelijk Politie Leuven werd in augustus 2023 ingelicht door de Franse autoriteiten over een onderzoek dat zij voerden naar 3D-geprinte wapens die verhandeld werden in chatgroepen op het darkweb. Uit hun onderzoek bleek dat er verschillende pakketten met wapenonderdelen verzonden werden naar een woning in Oud-Heverlee. Bovendien bleek dat de spilfiguur, een 26-jarige man met de Franse nationaliteit, zich inmiddels ergens in het Leuvense ophield.

Het parket van Leuven besloot hierop een spiegelonderzoek op te starten. Na enkele maanden van intensief speurwerk kon de Federale Gerechtelijke Politie Leuven achterhalen op welke locatie de hoofdverdachte ondergedoken leefde en van waaruit hij de illegale wapens produceerde.

(Lees verder onder de foto)

© HSB

Samen met de Franse autoriteiten en Europol werden er op 29 januari simultaan huiszoekingen uitgevoerd in Frankrijk en in België. In ons land was dat in Leuven en Oud-Heverlee. Tijdens de Belgische huiszoekingen werden twee personen, een koppel, gearresteerd. De beide verdachten, een 18-jarige vrouw uit Leuven en een 26-jarige man uit Frankrijk, werden aangehouden door de onderzoeksrechter.

In de woning waar het koppel verbleef, werd een illegaal wapenatelier aangetroffen. Tijdens de inval was de 3D-printer actief penguns (vuurwapens in de vorm van een balpen) aan het printen. Tientallen metalen en plastic wapenonderdelen, evenals gebruiksklare 3D vuurwapens werden in beslag genomen.

De raadkamer bevestigde de aanhouding van de vrouw. Frankrijk vroeg de overlevering van de 26-jarige man, hij verschijnt vrijdag voor de raadkamer met het oog op een Europees aanhoudingsbevel voor de uitlevering naar Frankrijk.

In Frankrijk werden negen personen aangehouden, voornamelijk kopers van de illegale vuurwapens.

(Lees verder onder de foto)

© HSB

Het parket van Leuven meldt dat de gezamenlijke operatie kan beschouwd worden als één van de grootste politiesuccessen in de strijd tegen 3D wapenhandel en - productie in Europa. Tijdens een persconferentie maandagavond bevestigde het parket en de politie dat het niet de eerste keer is dat in België zulke 3D-geprinte wapens gevonden worden, maar “het is toch zeldzaam, zeker van deze grootteorde.”

© HSB

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer