Klopt het dat een geroosterde boterham beter verteerbaar is dan een gewone boterham?
Een geroosterde boterham smaakt altijd: misschien eet je het vandaag wel als ontbijt. Vaak wordt het ook aangeraden als je ziek bent, omdat die lichter verteerbaar is dan een gewone boterham. Maar klopt dat ook? En is geroosterd brood dan (on)gezonder dan gewoon brood? De Nederlandse voedingsdeskundige Manon Wouters legt uit.
“Dat geroosterd brood lichter verteerbaar is, klopt effectief”, vertelt de voedingsdeskundige. “Dat heeft te maken met de hitte die vrijkomt tijdens het roosteren. Het zetmeel in brood wordt door het roosteren gedeeltelijk afgebroken tot dextrine. Dat is normaal de eerste stap in het verteringsproces. Het gebeurt in de mond door amylase in het speeksel. Door het roosteren sla je deze stap over en is het inderdaad makkelijker voor je lichaam om het voedsel te verteren.”
Goede spijsvertering en vlotte stoelgang
Beter verteerbaar is het dus, maar is het ook gezonder? Daar is Wouters het niet mee eens. “Het is juist goed voor je darmen dat ze aan het werk worden gezet. Als er zwaarder verteerbaar voedsel doorkomt, blijven de darmen actief en soepel. Het zorgt voor een goede spijsvertering en een vlotte stoelgang.”
De stelling dat geroosterd brood altijd gezonder is, blijkt een fabel. “Wel kan het roosteren van brood zo nu en dan goed zijn voor je”, legt Wouters uit. “Ik zou het vooral aanraden wanneer je jezelf niet zo lekker voelt. In dat geval kan je geroosterd brood beter verdragen en blijven je maag en darmen wat rustiger.” Het advies voor wanneer je ziek bent, moet je dus niet zomaar in de wind slaan.
De snelheid waarmee je bloedsuikerspiegel stijgt is lager bij geroosterd brood.
Minder snel een energiedip
Niet alleen is geroosterd brood lichter verteerbaar, het heeft ook een lagere glycemische index (GI). Die geeft aan hoe snel koolhydraten in de darmen worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Simpeler uitgelegd: de snelheid waarmee je bloedsuikerspiegel stijgt. “Die wil je natuurlijk zo laag mogelijk houden. Schommelingen in je bloedsuikerspiegel zorgen voor meer honger, een energiedip en een hoger risico op insulineresistentie en diabetes type 2.” Hoe lager die is, hoe minder snel je bijgevolg opnieuw honger zal hebben.
Volgens Wouters is het verschil daarentegen minimaal. “Ik denk niet dat je dat snel zal merken. Het gaat veel meer over wat je op je brood smeert of wat je erbij drinkt dan over het brood zelf. Die dingen hebben véél meer invloed op de glycemische index van je lichaam dan het verschil tussen normaal of geroosterd brood.”
Verandert de voedingswaarde van brood als je het roostert?
Dan blijven nog de voedingswaarden van het brood over: hoe zit het daar mee in geroosterde toestand? Je leest vaak dat geroosterd brood meer of minder calorieën zou bevatten. “Beide stellingen kloppen niet", stelt Wouters heel duidelijk. “Wel is het zo dat een snede geroosterd brood onttrokken is van vocht. Daardoor blijft er minder brood in gewicht over, maar het aantal calorieën blijft wel gelijk. Uiteindelijk eet je gewoon een snede brood - ongeacht of die nu geroosterd is of niet - en is dat verschil in gewicht niet van toepassing voor de voedingswaarden", sluit ze af.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
“Nu vraagt meer dan 50% van onze klanten hiernaar”: ken jij al dé nieuwe trend bij zwembaden in de tuin?
-
PREMIUM
“Dit vlees is een betaalbaarder alternatief voor een klassieke steak”: topslager Hendrik Dierendonck beantwoordt 10 lezersvragen over de barbecue
Tijd om de barbecue van onder het stof te halen want hét barbecueweekend van het jaar staat voor de deur. Maar hoe maak je een côte à l’os klaar op de barbecue? Welke betaalbare stukken vlees zijn er? En hoe krijg je jouw rooster in topconditie? We legden 10 van jullie lezersvragen voor aan topslager Hendrik Dierendonck en groentenexpert Paul Florizoone. -
PREMIUM
Hoe (on)gezond is het om elke dag fastfood te eten en waarom?
Dirk (58) eet al 25 jaar lang vijf dagen per week een hamburger met frietjes bij McDonald’s. Ook Dieter (30) en Stefan (31) bezochten recent alle 111 McDonald’s-filialen van België in één week en aten toen meermaals per dag fastfood. Maar wat doet elke dag fastfood eten met je lichaam? Is zo’n ‘McWrap’ of burger met kip gezonder dan een Big Mac? En kan je de ‘schade’ van fastfood nog terugdraaien? Diëtiste Sanne Mouha legt uit. -
-
PREMIUM
“De grill reinigen met hitte is iets voor tussen enkele barbecuebeurten door”: maar is dat voldoende om de barbecue schoon te maken?
-
Independer
“Hond van 35 kg zonder beveiliging op achterbank wordt projectiel van 1 ton”: zo vervoer je je viervoeter wél veilig in de auto
Heel wat Belgen hebben een hond en een auto, en het gebeurt dan ook vaak dat die twee er samen op uittrekken. Maar zijn er bepaalde regels die je moet volgen als je een hond vervoert in de wagen? En wat als je huisdier het interieur van je voertuig beschadigt? Independer.be informeert. -
Klopt het dat je sneller verbrandt wanneer je alcohol in de zon drinkt?
Nu de zon en de warmte er eindelijk zijn, schuiven we met veel plezier met een pintje aan bij de barbecue, of we installeren ons met een wijntje op een terras. Of is dat niet zo’n goed idee? Je hoort regelmatig dat je sneller verbrandt als je alcohol drinkt in de zon, maar klopt dat ook? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters legt uit. -
PREMIUM
Voor minder dan 11 euro eet je hier de lekkerste dame blanche: Luc Bellings geeft een 0/10, maar ook een 10/10
-
PREMIUM
Wat eet je best om een te hoge bloeddruk te voorkomen? “Het is een misverstand dat minder koffie drinken helpt”
-
Spaargids.be
“Kleine banken bieden grootste spaarrente”: waar zit jouw geld het best?
Tussen de minst en meest renderende spaarrekening gaapt een kloof van liefst 2,8 procentpunt totale rente. Het loont dus echt wel om te vergelijken. Maar vanwaar dat verschil? En hoe kies je een voor jou gepaste spaarrekening met een hoog rendement? Spaargids.be wijst de weg. -
“Pas op voor het cocktaileffect”: waarom extra vitamine C in je voeding niet gezonder is
Vitamines zijn gezond. Haal je dan ook meer uit een voedingsmiddel als er ‘(extra) vitamine C’ op prijkt? Nee, schrijft Eva Kestemont, journalist en auteur van ‘Verbeterd Recept’: “Producten die groots uitpakken met vitamine C zetten de consument op het verkeerde been.” -
PREMIUMInterview
Na 37 jaar maakt hoofdinspecteur Michelin zich bekend en onthult hij aantal geheimen: “Sommige chefs nemen het mij nog steeds kwalijk dat ik hun ster wegnam”