Themabeeld© rr

Minister Brouns wil prijs van dienstencheque verhogen én fiscaal voordeel afschaffen

Als het van Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) afhangt, moet de volgende Vlaamse regering de prijs voor een dienstencheque verhogen en het fiscaal voordeel afschaffen. De vrijgekomen middelen kunnen dan worden geïnvesteerd in de lonen van de huishoudhulpen en in de dienstenchequebedrijven.

jvh
Bron: BELGA

Het is hommeles in de sector van de dienstencheques. Daarin zijn 127.000 huishoudhulpen actief bij 750.000 Vlaamse gezinnen. De vakbonden zijn er niet over te spreken dat twee werkgeversfederaties in de afgelopen kerstperiode eenzijdig hun cao hebben opgezegd. 

“Deze beslissingen dragen niet bij aan een constructief sociaal klimaat”, reageert minister  Brouns. “Samen met de werkgevers- en werknemersorganisaties wil ik de komende periode bekijken hoe we uit deze impasse kunnen komen. Ik plan hiervoor alvast een eerste gesprek volgende week maandag met de vertegenwoordigers van de werknemers.”

De discussie toont volgens hem opnieuw het belang aan dat de volgende Vlaamse regering de financiering van het stelsel hervormt. Bedrijven kunnen vandaag al een (verhoogde) administratieve bijdrage vragen. “Maar, gebruikers betalen ook al tien jaar dezelfde prijs voor een dienstencheque. Voor mij is een essentieel element uit zo’n hervorming een verhoging van de gebruikersbijdrage én het afschaffen van het fiscaal voordeel.”

Een dienstencheque kost vandaag 9 euro per uur. Dankzij de aftrekbaarheid kan je daarvan nadien 20 procent terugkrijgen via de belastingbrief. De dienstenchequebedrijven krijgen per dienstencheque 26,98 euro. Een hogere bijdrage van de consument lag eerder al op de regeringstafel, maar haalde de eindmeet niet.

LEES OOK. “Als er niets wordt gedaan, implodeert het systeem”: 5 euro extra nodig per dienstencheque

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer