© REUTERS

Kinderen geboren op Frans overzees territorium krijgen niet meer automatisch Franse nationaliteit

Kinderen van migranten die worden geboren in het overzeese Franse gebied Mayotte zullen niet meer automatisch de Franse nationaliteit krijgen. Dat kondigde de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, zondag aan tijdens een bezoek aan de eilandengroep voor de kust van Mozambique.

jvh
Bron: BELGA

“Het zal niet langer mogelijk zijn om Fransman te worden als je niet het kind bent van Franse ouders”, zei Darmanin bij zijn aankomst. Met die aankondiging hoopt de minister het minder aantrekkelijk te maken voor migranten om naar de eilandengroep te komen.

Mayotte ligt tussen Madagascar en het Afrikaanse vasteland. Het telt officieel zo’n 310.000 inwoners, maar in werkelijkheid zijn het er waarschijnlijk meer.

Mayotte heeft de laatste tijd te maken met sociale onrust, onder meer als gevolg van slechte leefomstandigheden. Vorig jaar moest Frankrijk al eens honderden agenten naar de eilandengroep sturen om de orde te herstellen. Inwoners wijten die problemen aan de komst van migranten zonder papieren. Een groot deel van hen komt met vissersboten vanaf de Comoren.

Om de belofte van Darmanin om te zetten in wetgeving, is wel een herziening van de grondwet nodig. Het voorstel zou de steun hebben van president Emmanuel Macron en zal volgens de minister “een van de komende weken” worden ingediend bij de Assemblée Nationale.

Gérald Darmanin© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer