Tom Meeuws (Vooruit) stopt meteen als schepen: “Ik ben het moe”

© Jan Van der Perre

Tom Meeuws (53) heeft zijn ontslag als schepen van de stad Antwerpen aangekondigd. Hij laat weten dat hij per direct zijn schepenambt neerlegt en niet meer opkomt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. “Ik stop als schepen en gemeenteraadslid omdat ik moe ben.”

svw, debn, bbd

Tom Meeuws werd bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 verkozen in de Antwerpse gemeenteraad en kreeg van zijn partij het ambt van schepen voor sociale zaken, armoedebestrijding, sociale economie, leefmilieu en samenlevingsopbouw.

Maar dit weekend nam hij dus onverwacht ontslag.

In een persbericht schrijft hij: “Ik stop als schepen en gemeenteraadslid omdat ik moe ben. En hét ook een beetje moe ben. Dankzij sterke mensen rond mij heb ik de voorbije jaren veel positieve projecten kunnen realiseren in en voor de stad en OCMW. Vaak voor inwoners die zich verweesd voelen. Veel voor organisaties die willen opbouwen. Altijd in goede verstandhouding met bevlogen ambtenaren. In een bestuur met flink wat ideologische verschillen, was het wekelijks strijden voor dossiers, maar evengoed tegenhouden van dossiers. Ik heb dat steeds met vuur gedaan, met open vizier en collegiaal.”

“Ik kan mijn werkkracht niet langer offeren aan politiek”

Meeuws gaat verder: “Uiteraard is niet alles gelukt en heb ik dikwijls boven mijn gewicht moeten boksen. Soms zijn het kleine kiezels in de schoen die venijnig zeer kunnen doen. Of een houtsplinter onder de vingernagel die vilein gaat zweren. Ik koesterde geen ambities in de nationale politiek. En ik was er niet uit of ik nog een nieuw mandaat zou wensen na de volgende gemeenteraadsverkiezingen. De laatste weken voelde ik wel mijn energie afnemen. Ik wil en kan mijn werkkracht en levenslust niet langer meer offeren aan de politiek zoals die vandaag insta bedreven wordt. Daarom heb ik mijn ontslag aangeboden. In dankbaarheid voor wat geweest is. En met een sterke duim voor wie na mij komt.”

Scheck.© Victoriano Moreno

Meeuws’ opvolger Tatjana Scheck kwam in 2018 in de Antwerpse gemeenteraad als opvolger van Yasmine Kherbache. In 2020 werd ze door de socialistische leden van de stad verkozen als voorzitter van Vooruit Antwerpen, een mandaat dat vandaag nog steeds uitvoert.

Het bestuur van Vooruit stad Antwerpen wordt weldra samengeroepen, waar wordt voorgelegd dat Scheck de volledige bevoegdheidsportefeuille van Meeuws overneemt en samen met lijsttrekker Jinnih Beels en Karim Bachar Vooruit naar de verkiezingen van oktober 2024 zal leiden.

Dit is de vierde schepenwissel in het Antwerps stadsbestuur na Ludo Van Campenhout, Fons Duchateau (beiden N-VA) en Claude Marinower (Open VLD).