© REUTERS

Autoconcern rond Citroën, Peugeot, Fiat en Opel boekt recordwinst

Het autoconcern Stellantis, met merken als Citroën, Peugeot, Fiat en Opel, heeft in 2023 een recordwinst behaald. De nettowinst kwam uit op 18,6 miljard euro, 11 procent meer dan in 2022, zo maakte het concern donderdag bekend. De omzet steeg met 6 procent tot 189,5 miljard euro.

mts
Bron: BELGA

De autosector herstelde in 2023 wereldwijd na verschillende jaren die gekenmerkt werden door chiptekorten en logistieke problemen. Stellantis profiteerde ook van dat herstel, maar niet zoveel als een aantal van zijn concurrenten. De groep kon wereldwijd wel 6,4 miljoen voertuigen verkopen (tegen 6,1 miljoen in 2022), maar ze verloor marktaandeel in Europa en Noord-Amerika.

Het autoconcern verwacht een “turbulent” 2024, tegen de achtergrond van een onzekere geopolitieke en economische context, met consumenten die aarzelen om een wagen te kopen, loonstijgingen, logistieke problemen, verkiezingen in de Verenigde Staten en Europa, enzovoort. Te midden daarvan wil Stellantis een elektrisch offensief lanceren. Het concern heeft al een elektrische Citroën C3, en stelde woensdag nog de Ypsilon voor, een kleine elektrische wagen die het merk Lancia moet herlanceren. 

Stellantis ontstond in 2021 uit de fusie van Peugeot-Citroën en Fiat-Chrysler. Het concern herbergt in totaal veertien merken: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Peugeot, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Vauxhall en RAM.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer