Relatiedeskundige Rika Ponnet beantwoordt vraag van de week: “Ben verliefd op mijn minnaar, wat moet ik doen?”  

De intimiteit in de relatie van Katrien en haar man Peter ging volledig verloren na haar zwangerschap. Hij gaf haar de toestemming om deze behoefte op een ander adres in te vullen, maar ze moest beloven om niet verliefd te worden en te blijven vechten voor haar gezin. Ze leerde een andere man kennen waarmee het klikt op alle niveaus. Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies. 

Elke week beantwoordt relatietherapeut Rika Ponnet in het Radio 1-programma "Nieuwe feiten" een vraag van een luisteraar. De antwoorden worden gebundeld in de podcast "Vraag het aan Rika".

De vraag van Katrien: “Ik startte een seksuele relatie met een andere man, maar het klikt op alle niveaus. Wat moet ik nu doen?”

Katrien (40) leerde haar man Peter 10 jaar geleden kennen, maar al snel was er één groot discussiepunt. “Vanaf het begin van de relatie was mijn kinderwens een punt van discussie. Ik wilde kinderen en hij niet. Toen ik duidelijk maakte dat dat voor mij een breekpunt is, draaide hij bij. Ik moest hem wel beloven dat we het bij één kind zouden laten.”

Op haar 36ste was Katrien in blijde verwachting van een dochter, maar vanaf dan ging het mis met de intimiteit in hun relatie. “Sinds de bevruchting waren we niet meer intiem geweest. Negen maanden geen seks. Ik vond dat moeilijk, want ik had daar nood aan. Misschien zelfs meer dan ooit. Ook na de geboorte van onze dochter wou hij geen seks meer.” 

Zijn reden? “Hij vond dat ik er te dik uitzag en dat ik daar dringend iets aan moest doen. Ik was het zo beu dat ik heel intensief ben beginnen te sporten en op korte termijn al mijn extra kilo’s kwijtraakte. Ik voelde hem wel kijken en af en toe kreeg ik complimenten, maar helaas gebeurde er niet veel. Als het dan toch eens gebeurde was het simpel en snel.” 

Vanaf dat moment stond ik ervoor open om stiekem naar andere mannen te kijken en mij af te vragen of ik met hen seks zou hebben

Luisteraar Katrien

“Nadat ik bleef zeggen dat ik niet zo verder wou, kreeg ik de toestemming van Peter om een seksuele relatie te beginnen met iemand anders. Ik moest hem wel beloven om voor het gezin te blijven gaan en niet verliefd te worden.”

 “Vanaf dat moment stond ik ervoor open om stiekem naar andere mannen te kijken en mij af te vragen of ik met hen seks zou hebben. Uiteindelijk ontmoette ik vorig jaar een nieuwe man, Michel. Ik vond hem heel aantrekkelijk en het was wederzijds. Hij zat zelf ook in een relatie waar hij niet zo gelukkig meer was. En ik merkte dat er tussen ons meer was dan alleen maar seks. Het klikte op alle niveaus.” 

“Intussen heeft Michel een einde gemaakt aan zijn relatie en zit hij op mij te wachten. Hij hoopt dat ik voor hem kies. Peter is hiervan op de hoogte, want na drie maanden heb ik alles opgebiecht. Hij wil blijven vechten voor ons gezin en zegt dat hij mij nog altijd graag ziet. Wat moet ik doen?” 

BELUISTER – Rika Ponnet beantwoordt de vraag van Katrien

Het antwoord van Rika Ponnet: “Het is heel belangrijk om te weten hoe groot de impact van de relatie met je moeder op je relationele leven kan zijn”

“Het interessantste deel van dit verhaal is de kinderwens van Katrien en de weerstand van Peter om deze in vervulling te brengen. Zijn weerstand en het verlies van intimiteit in hun relatie is waarschijnlijk te wijten aan een moeilijke relatie tussen Peter en zijn moeder.” 

“We spreken in dat geval van het begrip ‘moederwond’”, zegt Rika Ponnet. “Dat betekent dat er in je relatie met je moeder sprake is van bepaalde hechtingstrauma’s. De zwangerschap van Katrien heeft waarschijnlijk de oorspronkelijke trauma’s in de relatie tussen Peter en zijn moeder getriggerd.” 

Seksualiteit als manier van verbinding

“Het is heel normaal dat Katrien niet begrijpt waarom die zwangerschap dat verschil in intimiteit heeft teweeggebracht, heel weinig mensen leggen de link naar de relatie met de moeder. Ik geloof dus helemaal niet dat het probleem hier draait om het feit dat Katrien enkele kilo’s was bijgekomen.”

Gemiddeld genomen komen mannen, meer dan vrouwen, makkelijker tot verbinding via seksualiteit

Rika Ponnet, relatiedeskundige

“In dit verhaal is het heel duidelijk dat Peter schrik heeft om via seksualiteit tot verbinding te komen.” En dat is volgens Rika Ponnet niet abnormaal. “Gemiddeld genomen komen mannen, meer dan vrouwen, makkelijker tot verbinding via seksualiteit. Als een man schrik heeft om nog tot verbinding te komen met iemand die hij nu als moeder ziet door een problematische relatie met zijn eigen moeder, dan gebeurt het omgekeerde en krijgt de man angst voor seksualiteit.” 

Het advies voor Katrien

“Je krijgt dit niet zomaar opgelost, want Peter draagt dit al heel lang met zich mee en is zich daar niet van bewust. Ik geloof echt dat hij wil blijven vechten voor zijn gezin, maar hij blokkeert op die intimiteit. En dat hij haar de toestemming geeft om een seksuele relatie met iemand anders op te starten, is dus eigenlijk een daad van liefde.”

“Ik wil me niet uitspreken over Katriens relatie met Michel en haar zeggen of ze voor hem of Peter moet kiezen. Maar ik begrijp dat ze die vorm van intimiteit die ze al zo lang mist in haar relatie heeft gevonden, en dat het dan heel moeilijk is om daar tegenin te gaan.”

“Dit verhaal toont eigenlijk goed aan hoe belangrijk het is om te weten hoe groot de impact van de relatie met je moeder op je relationele leven kan zijn.”

Meest gelezen