Via sociale media worden beelden verspreid van het incident.

Belgische militairen die betrokken waren bij vechtpartij in Noorwegen vrijgelaten, Defensie "betreurt" incident

De vier Belgische militairen die afgelopen weekend werden gearresteerd na een vechtpartij in Noorwegen, zijn vrijgelaten. Dat meldt de Noorse krant VG en het nieuws wordt bevestigd aan VRT NWS door politiewoordvoerder Lena Romestrand. De militairen mogen Noorwegen voorlopig niet verlaten. Defensie betreurt de internationale reputatieschade die ons leger heeft opgelopen door het incident.

Vier Belgische militairen werden zaterdagnacht opgepakt na een vechtpartij in een café in Åndalsnes in de Noorse regio Møre og Romsdalwesten. Ze werden verhoord en zijn officieel in verdenking gesteld van slagen en verwondingen.

"Na verhoor - in bijzijn van de Belgische militaire politie - werden de militairen opnieuw vrijgelaten", vertelt politiewoordvoerder Lena Romestrand. "We hebben wel afgesproken met de Belgische militaire politie dat ze minstens tot 1 maart in Noorwegen zouden blijven voor eventueel verder verhoor." 

Op zoek naar getuigen

Het onderzoek naar wat er precies gebeurd is, loopt nog en de politie analyseert ook nog beelden om na te gaan of er nog mensen moeten verhoord en/of aangeklaagd worden. "We zoeken nog getuigen en luisteren naar beide kampen", verklaart Romestrand.

BEKIJK - "We vragen getuigen contact op te nemen met de politie":

Videospeler inladen...

De vechtpartij gebeurde aan het café Nabo'n Pub. Volgens eigenares Jovie Nerland liep het uit de hand na sluitingstijd. Toen gingen 20 tot 30 mensen op de vuist, aldus Nerland. Zij belde de politie.

Over de mogelijke aanleiding van het incident, en over de identiteit van de Belgische militairen, wil de politie niks kwijt. 

Defensie betreurt internationale reputatieschade

Defensie meldt in een schriftelijke reactie dat het gaat om "vier Belgische militairen behorende tot het 2 Bataljon Commando’s (2Cdo) uit Flawinne". "Deze militairen nemen deel aan de oefening Arctic Training, georganiseerd door het Special Operations Regiment (waar het 2Cdo deel van uitmaakt), waarbij ze getraind worden in het omgaan met extreme winterse omstandigheden. De oefening begon op 29 januari en loopt tot 1 maart 2024."

Indien nodig zal Defensie standvastig optreden

Persdienst Defensie

De betrokken militairen worden nu binnen het Belgische detachement in Noorwegen in afzondering gehouden, "zonder enige vorm van communicatie, en dit zal voortduren tot het einde van de hoorzittingen". Ze zullen ter plaatse blijven "zolang dit door de Noorse autoriteiten wordt gevraagd".

"Zonder vooruit te lopen op de uitkomst van het onderzoek betreurt Defensie dit incident dat afbreuk doet aan de internationale reputatie van haar leden. Indien nodig zal Defensie standvastig optreden."

Meest gelezen