© Shutterstock

Hoe prostaatproblemen een bende overvallers op leeftijd de das omdeed

In Italië staat een bende van zes overvallers terecht. Opvallend: de bandieten zijn rijpe zestigers en zeventigers. Nog opvallender: door de prostaatproblemen van een bendelid kon de politie hen klissen.

Arthur De Meyer

Het lijkt wel Oceans 88, een kruising tussen Benidorm Bastards en een gangsterfilm, maar in Rome kent een bende bejaarde overvallers nu hun straf. De rechter had geen oor naar de pleidooien die ‘gezegende leeftijd’ en ‘gezondheidsproblemen’ als verzachtende omstandigheden aanvoerden. Vier jaar cel was het vonnis.

Via een telefoontap kwam de politie bewijsmateriaal verzamelen tegen de rijpe gangsters en uiteindelijk deed een prostaatprobleem de bende de das om. Toen ze hun laatste slag planden, wou de vaste chauffeur van de bende verstek geven. “Met de scooter gaat niet meer lukken. Ik moet mijn prostaat laten doen.” Hij had wat last van incontinentie als gevolg van zijn prostaatproblemen en zag het niet zitten om nog met de scooter te rijden. Ook moest hij dringend onder het mes, wat de timing van de overval in het gedrang zou brengen.

© Shutterstock

LEES OOK. Uroloog Steven Joniau: “Als we straks gemiddeld 100 jaar worden, zal de helft van de witte mannen sterven mét prostaatkanker”

De leider van de bende, ene Italo De Wit, had geen oren naar het gejammer van zijn handlanger. Hij vroeg hem de operatie uit te stellen tot na de overval. Aanvankelijk zegt De Witt zelf te zullen rijden, maar de andere bendeleden vertrouwen niet op zijn stuurmanskunsten.

Uiteindelijk staat De Witt dan toch toe dat de chauffeur onder het mes gaat, maar zijn herstel verloopt moeilijk. Het gevolg? De overval wordt meerdere keren uitgesteld. Gaandeweg bespreken ze hun plannen en de wijzigingen incluis over de telefoon en konden rechercheurs meeluisteren. Toen de bende het geviseerde postkantoor binnenstormde, stond de politie hen op te wachten.

‘De Duitser’ met een Nederlandse naam

De leider van de bende is geen onbekende voor het gerecht. De Witt - wiens familienaam, aldus Corriere Della Sera, Nederlandse roots verraadt al is hij in het wereldje bekend als ‘De Duitser’ - haalde de voorpagina’s van de kranten al in 1995. Toen zou hij samen met zijn bende een bank nabij de Spaanse trappen in Rome overvallen hebben. Daarbij gijzelde hij een tijdlang vijftien werknemers van de bank. Een werknemer die de bankautomaat aanvulde, moest het geld in sportzakken stoppen. De Witt en zijn bende konden ontkomen met een buit van 210 miljoen lire, omgerekend is dat zo’n 100.000 euro. Zeker voor die tijd: een smak geld.

© Shutterstock

Vandaag is De Witt 70 jaar oud zijn. Zijn kompanen zijn ook al even geen jonge veulens meer. De persoon die op uitkijk moest staan - en er al bij was in 1995 - is vandaag 68 jaar. De gangster die gewapend de eigenlijke overvallen uitvoerde: 68 jaar oud. Het ‘hacker’achtige’ type van de bende, dat in deze sleutels van de te overvallen postkantoren moest namaken, is 66 jaar oud. Daarnaast waren nog twee vijftigers betrokken die de overvallen voorbereid zouden hebben: zeker één van hen is een steenkapper die gaten maakte in de muren van banken en postkantoren die de bende op het oog had. Nog een slag op het conto van de bende: een overval op een Romeins postkantoor op 3 mei. Toen konden drie van hen 195.000 euro buitmaken.

Maar nu is hun rijk uit. Hun pensioen spenderen ze in de gevangenis.

LEES MEER. De geheime bunker vol luxe en viagra was amper nodig: hoe de overleden ‘laatste godfather’ 30 jaar onvindbaar kon blijven

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer