© Joris Herregods

Burgemeester Eddy Bevers (N-VA - Team Eddy) zet vraagtekens bij ‘slechte’ score van Willebroek: “Dagelijkse gesprekken op straat geven positiever beeld”

Willebroek -

De jaarlijkse Gemeente-Stadsmonitor van de Vlaamse Overheid schetst geen al te fraai beeld over Willebroek. De gemeente zou de ongelukkigste gemeente in de provincie zijn en scoort ondermaats op enkele belangrijke thema’s zoals veiligheid en vertrouwen in het bestuur. Willebroeks burgemeester Eddy Bevers (N-VA -Team Eddy) neemt het rapport onder de loep en zet vraagtekens bij bepaalde percentages.

Wout Van Den Eede

Eerst en vooral wil de burgemeester de methodologie van de bevraging voor de Gemeente-Stadsmonitor kritisch bekijken. “We weten dat er een responsgraad is van een 280-tal inwoners op een totaal van bijna 28.000. Dat roept vragen op wat betreft representatie”, steekt Bevers van wal. “ Eveneens weten we niet onder welke spreiding en in welke gebieden of wijken van onze gemeente de concentratie van de respons zich manifesteert. Dagelijkse gesprekken op straat en persoonlijke interacties met inwoners wijzen namelijk vaak op een positiever sentiment dan het rapport doet vermoeden.”

Groen

Het grote verschil tussen wat de burgemeester op straat hoort en wat de cijfers zeggen, vragen voor hem een diepgaander onderzoek op de thema’s in de Monitor. Hij haalt enkele van die thema’s aan.

Hazewinkel in Willebroek.© Joris Herregods

“Ondanks de resultaten van de bevraging is er een overvloed aan groene elementen in vele buurten van onze kanaalgemeente, die een aanzienlijke bijdrage leveren aan de levenskwaliteit van onze inwoners”, zegt Bevers. Willebroek scoort 14% lager dan het Vlaamse gemiddelde wat betreft ‘voldoende groen in de buurt’.

Er is een positieve evolutie zichtbaar wat betreft ‘voldoende groen in de buurt’ voor Willebroek. Op vijf jaar tijd scoort de gemeente 7% hoger. Het Vlaamse gemiddelde ging er in die periode 5% op vooruit.© Gemeente-Stadsmonitor

“Deze lijken in de resultaten van de bevraging onderbelicht of merkwaardig ongekend. In onze gemeente is immers een rijkdom aan water- en groengebieden met landschapselementen, grote bos- en natuurdomeinen, parken en pleinen. Om toch enkele gebieden te noemen die een correct beeld meegeven: Blaasveldbroek en Hazewinkel, recreatiegebieden, Broek De Naeyer en de Biezenweiden naast de dijken van de Rupel, park Brouwershof in het centrum, Park Bel-Air, de herinrichting van park Den Blijk komt eraan en bij de herinrichting van straten worden steeds wijkgebonden groenelementen opgenomen.”

Cultuur

Willebroek scoort een ondermaatse 41% voor ‘tevredenheid over cultuurvoorzieningen’ in de gemeente. Het gemiddelde in Vlaanderen ligt op 68%. Burgemeester Eddy Bevers somt op wat de gemeente te bieden heeft.

Carnaval in Willebroek.© rr

“Recreatiegebieden en (nieuwe) sport- en vrijetijdsaccommodaties zijn sterk aanwezig en vormen een essentieel onderdeel van het welzijn en de tevredenheid onder de verenigingen en bevolking. De sterk aanwezige evenementen gaan van Kanaalfeesten tot Carnaval, van concerten in de deelgemeenten tot buurtfeesten, Belair Woods, de wekelijkse markt en de jaarmarkt, Taptoe, wonderlijk winteren, Willebroek Feest op de Vlaamse feestdag, Bevrijdingsfeesten, Sint Hubertusviering, intrede Sinterklaas tot de kerstmarkt, speelstraten en ZoWi en Buitenspeeldagen voor kinderen, de Verwendagen, Winter- en zomerbar, Lokale Helden en nog veel meer.”

“Deze evenementen weerspiegelen de dynamiek en de betrokkenheid van onze inwoners en verenigingen, een aspect dat in dergelijke rapporten vaak niet voldoende erkend wordt.”

De tevredenheid over sportvoorzieningen nam een gigantische duik in Willebroek.© Gemeente-Stadsmonitor

“Bovendien weten we dat onze gemeente sterk scoort met een uitzonderlijk rijk scala voor sport- en vrijetijdsbeleving evenals het aanbod van accomodaties hiervoor. Om er enkel te noemen; het recreatiedomein Hazewinkel, waar je aan roeien, kayak, surfen, zeilen, triatlon, waterpolo kan doen, mountainbikeparcours in groene omgevingen, sport- en vrijetijdsbesteding op de accommodaties van De Schalk, Tisselt, de Piepel en het Broek, de visclubs genieten op de waterrijke gebieden, boogschieten op de site Willebroek-Zuid, voetbal op de vele voetbalvelden van Blaasveld, Heindonk, Tisselt, Willebroek. Pleziervaart in de jachthaven in klein Willebroek. De vele amateurwielrenners genieten van onze mooie omgeving, evenals G-sportactiviteiten, speel- en sportdagen met activiteiten van de vele verenigingen. We gaan ook een nieuw zwembad bouwen voor onze inwoners, scholen en zwem- en duikclubs. En voor het uitgaansleven zijn diverse horeca, feestelijkheden, evenementen en dancings zoals Carré en Willy’s Moustache zeer sterk vertegenwoordigd in onze gemeente.”

Geluksgevoel

De Monitor staat bol van interessante statistieken, maar wordt weleens verkocht als de ‘geluksmonitor van Vlaanderen’. De symboliek van een geluksscore kan je ook moeilijk ontkennen. Burgemeester Eddy Bevers (N-VA - Team Eddy) vraagt zich wel af wat die score van 76% (tegenover een Vlaams gemiddelde van 83%) nu precies zegt over Willebroek als gemeente. “Beïnvloedt de financiële toestand van sommigen het geluksgevoel? We weten dat het historisch economisch verval uit een vervuilend industrieel verleden nog steeds zijn nasleep kent en heel wat uitdagingen meebrengt, met heel wat beleidsinitiatieven creëren we een positieve impact op onze welvaart en het algemene welzijn. Bovendien spreekt 76% zich immers uit om gelukkig te zijn in onze gemeente, dat is toch al een overgrote meerderheid.”

LEES OOK. Willebroek is de ongelukkigste gemeente in de regio, Sint-Katelijne-Waver de gelukkigste

17% van de bevraagde Willebroekenaars voelt zich onveilig in eigen gemeente. Dat is een score die ver boven het Vlaamse gemiddelde ligt. Een stad als Mechelen zit bijvoorbeeld op 10%. De burgemeester schrikt niet van deze cijfers. “Veiligheid en preventie blijven cruciale aandachtspunten. Met onze verstedelijkte gemeente en dichte bevolkingscijfers kennen we toch wel wat stedelijke problematieken, diverse overlasten hebben een invloed op het veiligheidsgevoel. Ondanks de inspanningen en beleidskeuzes, zoals de fusie van de politiezones en de oprichting van de gemeentelijke diensten Integrale Veiligheid en Noodplanning erkennen we de noodzaak van voortdurende bijsturing en verbetering. Het in ontwikkeling zijnde twaalfwerkenplan is een stap in de richting van verhoogde inzet en acties om de netheid en het veiligheidsgevoel in onze gemeente verder te verbeteren.”

Toveren

“Met een nieuw masterplan voor ons centrum en de lokale handel is het belangrijk dat we als gemeenschap verder samenwerken om onze gemeente en buurten verder te versterken en te verbeteren”, besluit de burgemeester. “Konden we maar eens toveren dan was alles meteen gerealiseerd, maar dat lukt niet. Onze gemeente is nu eenmaal in transformatie en we bouwen verder aan de kwaliteit en de welvaart in onze gemeente om het historische economisch verval definitief tot het verleden te houden. Dus er is nog heel wat werk aan de winkel.”

Benieuwd naar wat de Gemeente-Stadsmonitor over jouw gemeente vertelt? Surf dan naar gemeente-stadmonitor.vlaanderen.be

LEES OOK. ‘Slechts’ 42% van Puurs-Sint-Amands heeft vertrouwen in het gemeentebestuur: “Het lijkt een buis maar het is ongelooflijk goed nieuws”

LEES OOK. Bornem is een groene gemeente waar veel gefietst wordt: wat haalt burgemeester Greet De bruyn (CDenV) nog uit het Vlaamse rapport over haar gemeente?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners