Julian Assange© REUTERS

Zieke Julian Assange niet aanwezig bij zitting van laatste kans

Een zieke Julian Assange woont dinsdag de hoorzitting in het Britse High Court niet bij. “Hij voelt zich niet goed vandaag”, zei zijn advocaat Edward Fitzgerald bij de start van de zitting. Die wordt beschouwd als een laatste kans voor Assange om een overlevering van het Verenigd Koninkrijk naar de Verenigde Staten tegen te houden.

jvh
Bron: BELGA

Dinsdag en woensdag buigt het Britse High Court zich in een hoorzitting over het verzoek van Assange om een herziening te verkrijgen van de beslissing van toenmalig Brits minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel, die in 2022 instemde met zijn uitlevering. Als de rechters geen oor hebben naar de argumenten van Assange is de rechtsgang in het Verenigd Koninkrijk uitgeput.

In dat geval kan hij wel nog beroep indienen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, wat zijn advocaten ook van plan zijn. De BBC wijst er echter op dat zo’n beroepsprocedure niet evident wordt. Het Hof heeft al meermaals in gelijkaardige dossiers beslist dat verdachten in de Verenigde Staten zullen worden behandeld op een manier die hun mensenrechten niet schendt. Gaan de rechters wel in op zijn vraag, dan opent dat de deur naar meer mogelijkheden om zijn zaak voor Britse rechtbanken te bepleiten.

“Politieke vervolging”

De advocaten van Assange haalden aan dat het om politieke vervolging gaat, en dat de man daarom niet uitgeleverd mag worden. De advocaten menen dat Assange voor “gewone journalistieke praktijken” wordt vervolgd, die bestaan uit het “verkrijgen en publiceren van informatie. In de Verenigde Staten riskeert hij een buitenproportionele straf, en “er bestaat een reëel risico dat hij zal lijden onder een flagrante rechtsweigering”.

Toen Assange in de ambassade van Ecuador verbleef, ondernam de CIA plannen om de activist te ontvoeren of te vermoorden, beweren zijn advocaten. Advocaat Mark Summers zegt dat er bewijzen zijn voor dit “echt adembenemend plan”. Voormalig Amerikaans president Donald Trump zou gevraagd hebben naar “gedetailleerde opties” over hoe Assange omgebracht zou kunnen worden. Bovendien bestaat er een “zeer reëel risico van verdere buitengerechtelijke acties tegen hem door de CIA of andere agentschappen”, meent team-Assange. 

Lek

Amerika wil Assange, oprichter van Wikileaks, vervolgen voor de publicatie van gelekte informatie. Daarmee zouden levens in gevaar zijn gebracht. Hij riskeert tot 175 jaar cel, zeggen zijn advocaten. In de VS is echter te horen dat een straf waarschijnlijk niet langer dan zes jaar zal duren.

Bij de rechtbank in Londen hebben dinsdag honderden aanhangers verzameld, om hun steun uit te spreken aan Assange. Ook in Brussel wordt een actie gehouden, aan de Amerikaanse ambassade.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer