© Getty Images

Lennert Van Eetvelt toont ijzersterke benen op Jebel Hafeet en wint slotrit én eindklassement UAE Tour: “Ik dacht dat mijn meter kapot was”

Lennert Van Eetvelt heeft de laatste rit van de UAE Tour gewonnen. In de etappe met aankomst op de Jebel Hafeet was de 22-jarige Belg van Lotto Dstny duidelijk de beste. Door de bonificaties en de inzinking van leider Vine pakt Van Eetvelt ook nog de eindzege.

Maarten Vanhoof

De aankomst lag dan wel op een klim, de rest van de 161 kilometer lange etappe was biljartvlak. Gelukkig was er een vlucht van vier die de rit nog wat kleurde. Daarbij ook een landgenoot: Jonas Rickaert. Hij trok samen op pad met ploeggenoot Silvan Dillier, Emmanuel Buchmann en Mark Stewart.

Het peloton was niet geneigd om de koplopers snel terug te halen, want het liet de voorsprong oplopen tot bijna acht minuten. Maar naarmate ze de slotklim naderen, ging het tempo onder leiding van UAE Team Emirates toch de hoogte in. Het ging even zelfs zo hard dat het peloton in twee stukken scheurde. Eenmaal aan de voet van de Jebel Hafeet vond Rickaert het wel welletjes en liet hij zijn metgezellen lopen.

Vine lost

Ondertussen had Decathlon-AG2R La Mondiale zich in dienst van Ben O’Connor, tweede in de stand, op kop van het peloton gezet. En de Franse formatie legde er serieus de pees op. Het ging zo hard dat Brandon McNulty, de nummer drie, eraf moest. En even later moest zelfs leider Jay Vine onherroepelijk lossen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vooraan ging Buchmann intussen solo op zoek naar de overwinning. De Duitser had op zes kilometer van de top nog steeds een voorsprong van een minuut op het peloton. Het sein voor O’Connor om een eerste bommetje te droppen, maar de aanval van de Australiër werd gepareerd. De groep der favorieten telde wel maar een renner of tien meer, en zaten ook nog Ilan Van Wilder en Lennert Van Eetvelt bij.

Met Buchmann in zicht werd er nu slag om slinger gedemarreerd. Op vier kilometer van de meet was het nu Einar Rubio die ervandoor muisde. Pello Bilbao kon het gat niet meteen dichten en ook Van Wilder moest even passen. Uiteindelijk moest O’Connor de kastanjes uit het vuur halen. De nieuwe tempoversnelling zorgde er wel voor dat het avontuur van Buchmann erop zat.

Belgen aan het front

Met nog twee kilometer te gaan ontstond dan toch de goede ontsnapping. Michael Storer lanceerde een aanval en kreeg met Van Wilder en Van Eetvelt twee landgenoten mee. Maar lang bleven de drie niet samen, want Lennert Van Eetvelt had ijzersterke benen. De jonge renner van Lotto Dstny ging er dan ook vrijwel meteen alleen vandoor.

Hij reed de resterende anderhalve kilometer nog vol door en kwam zo solo aan bovenop de Jebel Hafeet. Aan de finish had Van Eetvelt 22 seconden voorsprong op Bilbao.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Naast een prachtige overwinning steekt Lennert van Eetvelt ook de eindzege op zak. Ben O’Connor deed met een ultieme krachtinspanning ook nog een poging om het eindklassement binnen te halen, maar daarvoor kwam de Australiër uiteindelijk twee seconden te kort.

Ilan Van Wilder zakte er na de aanval Van Eetvelt nog wat door en eindigde uiteindelijk als zevende. In het eindklassement eindigt de renner van Soudal Quick-Step als vierde op 21 seconden.

Het eindklassement.

Van Eetvelt: “Hopelijk begin van iets groots”

“Ik kan het niet geloven”, vertelde een gelukkige Lennert Van Eetvelt in het flashinterview. “Vanmorgen zeiden ze tegen mij: ‘ga ervoor, je kan mikken op het klassement’. Maar ik antwoordde dat ze realistisch moesten zijn. Er waren jongens als Jay Vine tegen wie ik het moest opnemen.”

Van Eetvelt plaatste een beslissende versnelling op iets minder dan 2 km van de top en had uiteindelijk 22 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers. “Dit was wat ik mijn hoofd had. Maar het is ongelofelijk dat ik de klus heb geklaard. Ik had verwacht dat de race zwaarder zou zijn voor de laatste twee kilometer. Maar ik ben voor alles of niets gegaan. Op een gegeven moment dacht ik dat mijn powermeter kapot was.”

“Woensdag was ik ontgoocheld dat ik het niet kon afmaken omdat ik te lang wachtte, dus ben ik nu vroeger aangegaan”, ging Van Eetvelt verder. “Het algemeen klassement winnen maakt mij zo blij. Ik weet dat ik deze winter veel progressie heb gemaakt. Ik hoop dat dit het begin is van iets groots.”

Van Eetvelt was eind januari ook al succesvol in de Trofeo Serra Tramuntana, een Spaanse eendagskoers uit de Challenge Mallorca. Zijn ritzege in de UAE Tour is de eerste op WorldTour-niveau.

© AFP

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer