Dancefestival Rampage

Politie en parket plukken zes drugsdealers en 59 drugsgebruikers uit publiek tijdens Antwerps dancefestival

Antwerpen -

De Antwerpse politie en het parket hebben tijdens het tweedaagse dancefestival Rampage in het Sportpaleis zes dealers op heterdaad betrapt. 59 festivalbezoekers kregen een boete wegens drugsbezit. Minister van Justitie Paul Van Tigchelt looft de Antwerpse aanpak.

Joris van der Aa

15 Years Of Rampage. Het Antwerpse Sportpaleis was vrijdag en zaterdag the place to be voor de liefhebbers van drum ’n bass, een stijl van elektronische dansmuziek die gekenmerkt wordt door harde bassen en snelle breakbeats. In samenwerking met de festivalorganisatie en zaaluitbater Sportpaleis organiseerden de politie en het parket van Antwerpen een grootschalige controleactie tegens drugs op het festival.

Paul Van Tigchelt fotografeert het publiek in het Sportpaleis, terwijl agenten daar dealers oppakken.© Robin Fasseur

Een troepenschouw door de minister.© Robin Fasseur

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD), die in een vorig leven drugsmagistraat was in Antwerpen, kwam de actie vrijdagavond in alle discretie gadeslaan. “Antwerpen voert al een tijd een lik-op-stukbeleid tegen drugshandel en drugsbezit. Die proactieve aanpak is erop gericht om snel in te grijpen als iemand wordt betrapt”, aldus Van Tigchelt. “Gebruikers krijgen een geldboete in de vorm van een onmiddellijke minnelijke schikking. Die van variëren van 150 tot 300 euro. Wie betrapt is, kan ter plaatse betalen via een QR-code of krijgt een overschrijving die binnen vijftien dagen moet worden uitgevoerd. Minderjarigen of probleemgebruikers worden naar de hulpverlening geleid. Dealers krijgen geen minnelijke schikking, maar worden gedagvaard. Die aanpak wordt sinds 2022 toegepast, maar Antwerpen is natuurlijk koploper.”

Standaardaanpak

De aanpak is inmiddels standaard op de grote muziekfestival in de provincie Antwerpen, zoals Tomorrowland en Rampage. Ook tijdens 15 Years of Rampage bleek de aanpak zeer succesvol, zo zag Van Tigchelt. De politie zette twee drugshonden in om festivalbezoekers te controleren op drugsbezit. Gespecialiseerde politiemensen van het Drugsondersteuningsteam (DOT) begaven zich ook onder festivalbezoekers om dealers te betrappen. “Vrijdag en zaterdag werden zes dealers op heterdaad betrapt”, aldus parketwoorvoerder Kristof Aerts. “De betrapte dealers kregen ter plaatse een dagvaardig voor de rechtbank van onze magistraat en parketjurist, die mee op het terrein aanwezig waren. De dealers zullen zich op 23 mei tijdens een speciale zitting voor de rechtbank moeten verantwoorden.”

De leden van het DOT namen tijdens hun actie 363 xtc-pillen, 44 gram ketamine en 14 gram amfetamine in beslag. “In totaal werden 59 mensen betrapt op drugsbezit”, aldus politiewoordvoerder Wouter Bruyns. “Zij hadden hoofdzakelijk cannabis of xtc op zak. Een persoon kreeg een minnelijke schikking wegens wapendracht, omdat hij een Zwitsers zakmes op zak had.”

Rampage.© Rampage Open Air

Twee festivalbezoekers werden opgepakt wegens openbare dronkenschap. Een tiental personen werd betrapt op diefstal. Daarnaast stelde de politie één proces-verbaal op wegens wildplassen en één proces-verbaal voor een vechtpartij.

Minister Van Tigchelt was tevreden met wat hij zag in het Sportpaleis. “Sinds de nationale invoering zijn vorig jaar in heel België in totaal 10.730 lik-op-stukboetes uitgedeeld”, aldus Van Tigchelt. “Meer dan één op de drie van alle lik-op-stukboetes, 35 procent om precies te zijn, werd uitgedeeld in de provincie Antwerpen. Nergens anders in ons land wordt ook zo sterk opgetreden tegen de normalisering van drugs als in Antwerpen.”

© Robin Fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Misdaad Antwerpen