Antwerp-speler Jelle Bataille (ex-Oostende) probeert de bal af te blokken van Ewan Henderson van KVO.© RUDY DECLERCK

Opvallend: Antwerp verloor nog nooit op een schrikkeldag

Om de vier jaar duurt de maand februari een dagje langer, dus is het vrij uniek dat er uitgerekend op die dag nog eens gevoetbald wordt. Zeker door twee teams die elkaar al eens troffen op zo’n schrikkeldag.

Hannes Van Gael

Op 29 februari 2020 won Antwerp met 3-1 van KV Oostende dankzij een hattrick van Dieumerci Mbokani. Oostendenaar Jelle Bataille, nu in Antwerpse loondienst, stond toen bij de bezoekers tussen de lijnen. Precies vier keer 365 dagen plus één dag later staat diezelfde affiche geprogrammeerd. Ditmaal niet in de Belgische eerste klasse, maar in de terugwedstrijd van de halve finale van de Beker van België. The Great Old is favoriet om het felbegeerde plekje in de finale te bemachtigen. Toch zijn de manschappen van trainer Mark van Bommel nog niet zegezeker. Aan de kust werd het 1-1, dus alles is nog mogelijk in de terugwedstrijd.

Mbokani was in vorm op de schrikkeldag in 2020: hij scoorde een hattrick tegen KVO.© BELGA

Als Oostende zich wil kwalificeren, zal er toch een primeur moeten plaatsvinden aan de Oude Bosuilbaan 54A. ’s Lands oudste voetbalclub verloor namelijk nog nooit op 29 februari. Veel is die statistiek uiteraard niet waard, want het stamnummer 1 betwistte nog maar vier wedstrijden met inzet op die extra dag. Tweemaal in deze eeuw, tweemaal in de twintigste. Er was dus de 3-1 tegen KVO in 2020 en acht jaar eerder eindigde Dender-Antwerp op een gelijkspel. John Cofie opende de score en Gunther Thiebaut, nu makelaar, zorgde voor een puntendeling.

Ook in 1992 werd het 1-1 op 29 februari, toen was de Freethiel het strijdtoneel. Peter van Vossen bracht thuisploeg Beveren op voorsprong en Antwerp-icoon Hans-Peter Lehnhoff zorgde voor de gelijkmaker.

Trefzekere Louis

De spectaculairste schrikkelmatch van Antwerp – als we op de score mogen afgaan, want zelf waren we er niet bij – was de stadsderby in 1948. Toen kon je maar beter Louis heten, anders kwam je niet in aanmerking om te scoren voor Antwerp. Louis Bastin en Louis Verbruggen (beiden tweemaal) en Louis Van Linden lieten de rood-witte fans juichen. Richard Van Gassen scoorde het enige doelpunt voor Beerschot in de overtuigende 5-1-zege voor RAFC.

Als Antwerp donderdag een vijfde ongeslagen schrikkelwedstrijd aan dit lijstje toevoegt, staat het op donderdag 9 mei in het Koning Boudewijnstadion voor een tweede bekerfinale op rij.