De gesloten honden- en kattenkennel Felicanis in Kasterlee krijgt ook met een nieuwe zaakvoerder geen nieuwe erkenning van minister Ben Weyts.© BERT DE DEKEN

Minister Weyts blokkeert heropening dierenhandel Felicanis: “We nemen geen risico’s bij dierenlevens”

Kasterlee -

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) verzet zich tegen de heropening van Felicanis op Bos Dellen in Kasterlee. De minister trok de erkenning van de omstreden honden- en kattenkennel vorig jaar al in, maar twee familieleden van de eigenaar dienden nieuwe aanvragen in. “Het is niet omdat je op papier een nieuwe uitbater aanstelt dat alle problemen van de baan zijn”, zegt Ben Weyts.

Bart Van den Langenbergh

Minister Weyts trok vorig jaar de vergunning van Felicanis in Kasterlee in nadat er bij de verscheidene controles ernstige inbreuken werden vastgesteld. Het Antwerpse gerecht en de federale politie vielen enkele maanden eerder binnen in de twee kennels van Felicanis en Hoeve Hoogland op Hoek in Tielen en Bosdellen in Kasterlee, in een onderzoek naar inbreuken op de dierenwelzijnswet.

Die invallen kwamen er na klachten van misnoegde klanten en van de dierenrechtenorganisatie Gaia. Volgens Gaia importeert Hoeve Hoogland op grote schaal jonge pups uit landen als Tsjechië, Hongarije en Bulgarije. De dieren zouden in dieronvriendelijke omstandigheden naar België gebracht worden, met ziektes en sterfgevallen als gevolg. De dierenkwekerij aan Bos Dellen in Kasterlee werd uiteindelijk op 1 oktober 2023 gesloten. Het parket in Antwerpen voert nog wel een strafrechtelijk onderzoek.

Weigering

Minister Ben Weyts steekt ook een stokje voor een nieuwe erkenningsaanvraag op naam van de echtgenote van de vroegere uitbater. Eerder werd ook een ander familielid ingeschakeld in de hoop een nieuwe erkenning te bekomen. Weyts houdt voet bij stuk en bezorgt ook de nieuwe aanvragers van de erkenning een gemotiveerde weigering. “We gaan geen risico’s nemen als er dierenlevens op het spel staan”, zegt Ben Weyts. “Het is niet omdat je op papier een nieuwe uitbater aanstelt dat alle problemen van de baan zijn. We kunnen deze nieuwe weigering goed motiveren.”

Dierenwelzijn

Volgens het kabinet van de minister bleek dat bij een controle in Kasterlee er nog verschillende problemen blijven bestaan. “Ik houd resoluut vast aan het dierenwelzijn”, zegt Ben Weyts. “Wanneer iemand zijn erkenning verliest, kan het niet de bedoeling zijn dat diens familieleden zonder fundamentele wijzigingen zomaar de zaak kunnen verderzetten. Het dierenwelzijn primeert op het commercieel belang.”

Gaia is tevreden met de beslissing van de minister maar benadrukt tegelijkertijd dat de vestiging van de dierenhandel op Hoek in Tielen nog wel open is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Kasterlee