© BART DEWAELE

CD&V maakt bocht over euthanasie: “Discussie over leven en dood niet overlaten aan partijen met weinig morele grenzen”

CD&V wil praten over euthanasie bij vergevorderde dementie. “We willen de discussie over leven en dood niet overlaten aan partijen die weinig of zeer ruime morele grenzen hebben”, zegt partijvoorzitter Sammy Mahdi. De nationale partijraad heeft een aantal stellingen voorbereid die in de aanloop naar het verkiezingscongres van CD&V aan de partijleden zullen worden voorgelegd.

wver
Bron: BELGA

Terwijl de andere regeringspartijen de afgelopen weken uithaalden naar CD&V omdat het niet akkoord gaat met het optrekken van de abortustermijn naar 18 weken, bereidden de christendemocraten in alle stilte een opening voor in een ander ethisch dossier. De partij wil namelijk praten over een evaluatie van de euthanasiewetgeving en het toelaten van euthanasie bij vergevorderde dementie onder strikte voorwaarden.

CD&V wil wel dat er daarnaast (extra) geïnvesteerd wordt in dementiezorg en palliatieve zorg. “Euthanasie mag nooit een alternatief zijn voor gebrekkige palliatieve zorg”, zegt voorzitter Sammy Mahdi vrijdag in Het Laatste Nieuws.

De bestaande wetgeving zegt dat wie euthanasie aanvraagt in ons land, op dat moment handelingsbekwaam en bewust moet zijn. Er bestaat ook zoiets als een positieve wilsverklaring die vooraf kan worden ingevuld, maar die kan alleen worden uitgevoerd als de patiënt niet meer bij bewustzijn is. Wie aan dementie lijdt en verdere aftakeling wil vermijden, heeft dus twee keuzes: euthanasie aanvragen op het moment dat men nog wilsbekwaam is, en dus met potentieel nog een aantal goede jaren voor de boeg, of sterven na een lange lijdensweg.

Gevoelig thema

Over euthanasie bij dementie werd de voorbije legislatuur amper gesproken (in het regeerakkoord staat dat in consensus over ethische dossiers moet worden beslist, om zo wisselmeerderheden te voorkomen), maar honderd dagen voor de verkiezingen maakt CD&V nu dus toch de bocht, lijkt het. Op de nationale partijraad werd onlangs een reeks stellingen besproken die de partij straks ter discussie wil voorleggen aan al haar leden. Een daarvan luidt: ‘CD&V vindt een menswaardig levenseinde belangrijk. Daarom moet sterk geïnvesteerd worden in palliatieve zorg en moet bekeken worden onder welke voorwaarden euthanasie bij vergevorderde dementie mogelijk is’.

De partijwoordvoerder van CD&V legt aan Belga uit dat de stellingen intern aan de leden van de partij zullen worden voorgelegd, met de bedoeling ze op 21 april op het verkiezingscongres te brengen, waar de partij haar officiële programma voor de verkiezingen zal goedkeuren. “Zo’n gevoelig ethisch thema moet natuurlijk eerst intern besproken worden”, luidt het.

Alvast bij Open VLD wordt tevreden gereageerd op de opening van CD&V. “Iedereen heeft recht op een menswaardig levenseinde. Ook mensen met dementie. Blij dat ook CD&V dit nu inziet”, schrijft partijvoorzitter Tom Ongena op X.

Ongena herinnert aan een wetsvoorstel ter zake van Open VLD-Kamerleden Robby De Caluwé en Katja Gabriëls dat eerder werd ingediend. “We leggen het ook voor aan CD&V. Nu kan het snel gaan. Goede zaak voor alle getroffen mensen”, aldus Ongena.

(Lees verder onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Mahdi benadrukt wel dat zijn partij niet zomaar een bestaand voorstel zal goedkeuren, ze wil eerst een grondig parlementair debat over de voorwaarden. “Maar wat ons betreft mag dat debat morgen starten.”

Euthanasie bij dementie kwam enkele dagen geleden ook al onder de aandacht, door het verhaal van voormalig VRT-baas Jan Ceuleers, die eind 2020 stierf. Zijn dochter Barbara getuigt in haar nieuwe boek ‘Doodgewoon’ over zijn overlijden en pleit daarin voor een aanpassing aan de euthanasiewet. Ook Ceuleers leed aan dementie en koos nog in een vroeg stadium voor euthanasie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer