Getty Images/Maskot
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/Maskot

Zeg niet ‘Jefke’, maar 'mijnheer’: hogeschool leert gebruik babytaal in rusthuizen af

Het koekske, het wandelingeske en de vraag of ‘we’ goed geslapen hebben, verdwijnen liefst uit de rusthuizen. Daarom maakt de Hogeschool Gent de nieuwe generatie studenten bewust van ‘babytaal’ tegen ouderen. “We moeten deze mensen aanspreken zoals ze dat zelf willen.” Maar valt sociale omgang wel in allerlei regeltjes te gieten, nu ook al bij onze senioren?

38 reacties

  • Jean Donny

    2 maanden geleden
    Betuttelen laat men best altijd achterwege. Ouderen hebben een leven achter de rug en hun strepen en respect verdiend.
  • oswald billiet

    2 maanden geleden
    Laat het aub zoals het is. Verzorgers voelen zelf aan hoe iemand wil aangesproken worden. De mijnheer of mevrouw hoeven ouderen niet meer zozeer. Het hebben van een naam is al heel veel;. Veel verzorgers worden ook met hun voornaam aangesproken. Het verschil zit in de benadering van de aanspreking, het accent en dat kan heel respectvol zijn.
  • Koen Odery

    2 maanden geleden
    Als zorgverlener voel je zoiets aan, hoe de oudere zorgvrager aangesproken wil worden. Daar heb ik als zorgkundige geen professoren voor nodig. Net zoals de ministers van gezondheidszorg, die nog nooit incontinentiemateriaal hebben vervangen bij een bewoonster of bewoner. Maar weten wel alles beter, da wel ja.
  • seba dera

    2 maanden geleden
    Dit moest al lang zo zijn. Zeker de oudere generatie wenst zo aangesproken te worden. De jongere generatie laat zich liever bi de voornaam noemen. Maar toch geen babytaal voor hoogbejaarden.
  • christel pelgrims

    2 maanden geleden
    Worden er echt mensen betaald voor dit soort onderzoeken 🙈