© ATV

Universiteit Antwerpen eist 17.000 euro van studenten die examenvragen fotografeerden: “Onze geloofwaardigheid komt in het gedrang”

Antwerpen -

Universiteit Antwerpen eist 17.000 euro schadevergoeding van twee studenten die tijdens een examen met hun gsm heimelijk foto’s hadden gemaakt van de vragen. De studenten geven toe dat ze fraude wilden plegen. “We waren onvoldoende voorbereid op het examen.”

Joris van der Aa

Twee studenten Farmaceutische Wetenschappen moesten zich maandag verantwoorden voor de correctionele rechtbank van Antwerpen. Het openbaar ministerie vervolgt beiden voor inbreuken op het auteursrecht, omdat ze in 2023 een deel van het examen hadden gefotografeerd met hun gsm. Die foto’s circuleerden later in Whatsapp-groepen in het studentenmilieu.

“Examens aan de universiteit zijn een creatie die niet zomaar gereproduceerd mag worden”, zo argumenteerde de procureur. Die vorderde tegen beide studenten de opschorting van straf, om zo hun toekomst niet te hypothekeren.

“Onvoldoende voorbereid”

Volgens meester Alen Cilic, de raadsman van Universiteit Antwerpen, wilden de studenten mogelijk geldelijk gewin halen uit het kopiëren van de examenvragen. Dat werd door de studenten betwist. “We waren onvoldoende voorbereid op het examen en waren van plan om te frauderen”, zo spraken de studenten. “We hebben een deel van de vraagstukken gekopieerd en naar elkaar gestuurd, in de hoop later hulp te krijgen bij het beantwoorden van de vragen.”

De raadsleden van de studenten vroegen de vrijspraak. “We betwisten niet dat er examenfraude werd gepleegd, maar daarvoor worden onze cliënten niet vervolgd”, zo klonk het. “Het fotograferen van examenvragen is geen inbreuk op het auteursrecht. Een examen is geen literaire creatie die beschermd moet worden.”

De universiteit eist van de studenten een schadevergoeding van ruim 17.000 euro. “De reputatieschade is aanzienlijk”, aldus meester Cilic. “De geloofwaardigheid is van levensbelang voor een universiteit en die geloofwaardigheid komt door dit soort praktijken in het gedrang.” Daarnaast vordert de universiteit ook de kosten terug die de hele affaire met zich mee heeft gebracht. “Er is een fraudecommissie opgericht om de zaak te onderzoeken. Dat heeft voor heel wat extra loon- en verplaatsingskosten gezorgd”, aldus Cilic.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen