Het handspel van Hairemans werd niet bestraft.© Isosport

Het BAS heeft beslist: KV Mechelen-Club Brugge én KV Mechelen-RWDM worden niet herspeeld

Het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft beslist dat KV Mechelen-Club Brugge niet wordt herspeeld ondanks een blunder van de ref en de VAR. Er werd geen fout tegen de spelregels gemaakt, klinkt het. Eerder ving ook RWDM bot bij het BAS betreffende het herspelen van de wedstrijd op KV Mechelen.

lvdw

KV Mechelen-Club Brugge van 10 december eindigde op 0-0. Maar in de 72ste minuut werd een doelpunt van Thiago onterecht afgekeurd wegens vermeend buitenspel. De VAR deed geen interventie om de foute beslissing van de ref te corrigeren. Club Brugge stapte naar de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal (DRP) om de wedstrijd te herspelen. Die vraag werd afgewezen. De verklaring was dat de VAR de KVM-speler die het buitenspel ophief ‘niet gezien had’.

De argumentatie van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) om de wedstrijd niet te herspelen is nog niet bekend, maar de vraag werd dus wel afgewezen. Dat is een tegenvaller voor Club Brugge maar mogelijk ook wel voor KV Mechelen, de ploeg in vorm. KV Mechelen kon er immers ook nog voordeel uit halen als die wedstrijd zou moeten worden herspeeld. De wedstrijd tegen Club Brugge eindigde immers op een gelijkspel. Als het duel opnieuw moest worden wordt afgewerkt, bestond de kans dat Malinwa de wedstrijd zou winnen.

De VAR (niet de mensen op de foto) beoordeelden de fase met Thiago verkeerd maar de ref maakte geen fout tegen de spelregels.© Marc Gysens

Dan had KV Mechelen plots twee punten meer gehad en wipte het in het klassement over Cercle Brugge, AA Gent en KRC Genk. Dan stond het plots in pole position om aan de Champions’ Play-offs deel te nemen.

Volle kalender

De kalendermaker haalt dan weer opgelucht adem. Bij het eventueel herspelen van KV Mechelen-Club Brugge was een groot probleem opgedoken. Welk? Dat er vóór de laatste speeldag op zondag 17 maart geen datum voor dat duel kon worden gevonden. Donderdag 7 maart speelt blauw-zwart het heenduel en zondag 10 maart ontvangt het OHL in de competitie. Op 14 maart speelt Club Brugge de terugwedstrijd in de 1/8ste finale van de Conference League thuis tegen Molde. Er was dus gewoon geen moment om dat duel vóór de laatste speeldag af te werken. Maar goed, het BAS heeft dat probleem opgelost.

Ook RWDM vangt bot

KV Mechelen-speler Geoffrey Hairemans raakte in het duel van 28 januari tegen RWDM een kopbal van ploegmaat Van Hecke met de hand. De VAR sommeerde scheidsrechter Brent Staessens om de beelden te bekijken. De ref vond niet dat het penalty was en RWDM verloor met 3-1. RWDM kreeg eerst ongelijk van het Professional Refereeing Department (PRD) en trok net als Club Brugge naar het BAS. Daar ving de veertiende uit de stand – en dus op een plaats voor de Play Downs – ook bot. Beroep is niet mogelijk, verhaal halen bij de burgerlijke rechtbank wel.

Vandaag of morgen beslist het BAS nog over het herspelen van Genk-Anderlecht.

MEER OVER KV Mechelen