Belgische violiste bij zeventig kandidaten voor Koningin Elisabethwedstrijd

© BELGA

De 19-jarige violiste Pauline van der Rest vertegenwoordigt België dit voorjaar tijdens de twintigste editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. Zij is een van de zeventig kandidaten die door een internationale jury zijn geselecteerd, zo meldt de organisatie dinsdag. De vioolwedstrijd vindt plaats van 6 mei tot 12 juni 2024 in Flagey en het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.

Bron: BELGA

De zeventig kandidaten werden tijdens de preselectie uitgekozen op basis van de door hen ingezonden video’s. Elke muzikant moest drie opgelegde werken en een werk naar keuze doorsturen. In totaal stelden 290 violisten tussen 18 en 31 jaar zich kandidaat. Door een vroegtijdige afzegging begint de eerste publieke ronde met 69 deelnemers. 

De eerste ronde van de befaamde muziekwedstrijd vindt plaats van 6 tot 11 mei. Tijdens dit onderdeel spelen de kandidaten voorbereide (delen van) werken die de jury heeft uitgekozen. Zo brengt elke violist de Sonate n. 3 in d van de Belgische componist Eugène Ysaÿe en drie capriccio’s van Niccolò Paganini. De kandidaten mogen ook een stuk kiezen uit geselecteerde werken van Clara Schumann, George Enescu of Karol Szymanowski.  

De 24 overgebleven kandidaten spelen van 13 tot 18 mei een recital met pianobegeleiding of een concerto van Mozart onder begeleiding van een orkest. Elke violist brengt dan ook een uitvoering van het onuitgegeven en verplichte werk ‘The Sun and Her Flowers’ van de Britse componist Charlotte Bray. 

De twaalf finalisten spelen later elk een concerto naar keuze en een ongepubliceerd werk, gecomponeerd door Thierry Escaich. De kandidaten die voor de finale geselecteerd worden, krijgen dit werk op de dag dat ze in afzondering gaan in de Muziekkapel. Ze hebben dus een week om het werk in te studeren, zonder hulp van buitenaf. 

De finale vindt plaats van 27 mei tot 1 juni.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen