Kankerspecialist Filip Lardon hekelt op X het zoveelste reisprogramma op VRT, De mosterd van Meus. “Ik vraag me af waarom VRT de aandacht niet meer op wetenschappelijk onderzoek richt.”© vrt, Jan Van der Perre

Kankerspecialist UAntwerpen: “Waarom het zoveelste reisprogramma met Jeroen Meus, en zo weinig aandacht voor wetenschap op tv?”

Filip Lardon, kankerspecialist van UAntwerpen, is gefrustreerd na de aankondiging van De mosterd van Meus, het “zoveelste reisprogramma op de VRT”. “Opnieuw een programma met dure buitenlandse reizen, ik vraag me af waarom VRT niet meer aandacht schenkt aan wetenschappelijk onderzoek.”

Karin Vanheusden

“De volgende BV die voor de kijker gaat genieten van dure buitenlandreizen”, postte Filip Lardon, diensthoofd van het Centrum voor Oncologisch Onderzoek van UAntwerpen, dinsdag op X. De professor heeft het over De mosterd van Meus, het nieuwe programma waarin de kok inspiratie zoekt bij zes tv-koks in het buitenland.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Filip Lardon heeft niets tegen Jeroen Meus of andere BV’s die voor de zender op reis mogen gaan. Maar het frustreert hem dat er bij de publieke omroep zo weinig aandacht tegenover staat voor wetenschappelijk onderzoek.

“Als ik voorstel om een reportage te maken over het academisch onderzoek waarmee we in België en Vlaanderen tot de top van Europa behoren, zijn er geen mogelijkheden of middelen om dat te doen. Ook als ik suggereer om in Ter Zake of De Afspraak iets interessants aan bod te laten komen over de vooruitgang die we bijvoorbeeld op vlak van kankeronderzoek boeken, is er weinig interesse.”

Kankeronderzoek

Filip Lardon ziet de beperkte interesse voor wetenschappen niet alleen bij de VRT. “Ik merk hetzelfde bij de commerciële zenders, die liever BV’s als Sergio Herman of een heel gezin Gooris op dure buitenlandse reizen sturen dan een programma te maken over het toponderzoek van de universiteiten van Gent, Brussel, Leuven, Hasselt en Antwerpen. Baanbrekende Vlaamse bevindingen over het toepassen van immuuntherapie bij kanker, bijvoorbeeld, waardoor de genezingskansen steeds maar toenemen.”

“Een human interest-programma als Topwetenschappers, in de stijl van ‘Topdokters’, zou het publiek zeker bekoren”

Filip Lardon

Kankerspecialist UAntwerpen

“Een op de drie gezinnen in België krijgt rechtstreeks te maken met kanker”, vervolgt Lardon. “Is het niet interessant om met het publiek te delen dat de overlevingskans van mannen en vrouwen mede dankzij het kankeronderzoek in België de jongste jaren enorm is toegenomen? 67,3 procent van de mannen die de diagnose kanker krijgen, leven na vijf jaar nog. Bij de vrouwen gaat het om 71,3 procent. Mij lijkt dit soort bevindingen laaghangend fruit dat de VRT te weinig oppikt en dat frustreert mij. Een human interest-programma als Topwetenschappers, in de stijl van Topdokters, zou het publiek zeker bekoren.”

De Dokter Bea Show, een programma waar VRT wél ingaat op wetenschap.© © VRT - Alex Vanhee

De publieke omroep weerlegt de kritiek. “Wetenschap is een vast onderdeel van het maatschappelijk DNA van VRT”, zegt woordvoerder Yasmine Van der Borght. “Dat hoor en zie je in duidingsprogramma’s zoals De ochtend,De wereld vandaag, De wereld van Sofie op Radio 1. Ook de zenders brengen wetenschap in hun aanbod. VRT 1 met De Campus Cup bijvoorbeeld, VRT CANVAS in Terzake en De Afspraak en Ketnet met Schijtluizen, Super brein, De dokter Bea show en in Karrewiet.”

“Ook in Universiteit van Vlaanderen op VRT MAX delen wetenschappers hun inzichten in colleges. Er zijn ook nog programma’s als Pano die dikwijls aandacht besteden aan wetenschappelijke onderwerpen. En bij VRT NWS verdiept een gerichte redactie zich dagelijks in het thema. Zo verschenen er de afgelopen vier maanden alleen al 387 artikels over Technologie en Wetenschap op vrtnws.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER