Afstand nemen van seksistische lezing met Jeff Hoeyberghs of erkenning kwijtspelen? Stad stelt rechtse studentenclub voor de keuze

Vier jaar geleden maakte Hoeyberghs een reeks seksistische opmerkingen tijdens zijn lezing aan de UGent© Nieuwsblad

Gent -

Vier jaar na zijn veelbesproken lezing aan de UGent krijgen de seksistische uitspraken van Jeff Hoeyberghs nog een staartje. Studentenvereniging KVHV dreigt haar erkenning van de Stad Gent te verliezen als ze zich niet uitdrukkelijk distantieert van Hoeyberghs. KVHV heeft tijd tot … Internationale Vrouwendag.

Fien Lakiere en Bert Staes

De Stad Gent buigt zich deze maand over het lot van de conservatieve studentenvereniging KVHV, het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond. Die nodigde in december 2019 plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs uit voor een lezing in een lokaal van de UGent.

Hoeyberghs maakte er een reeks seksistische opmerkingen, waarvoor hij voor de rechter werd gesleept en veroordeeld. Het hof van beroep nam hem kwalijk dat hij professor Christine Van Broeckhoven beledigde, vrouwen vergeleek met honden en kinderen van alleenstaande moeders ‘uitschot’ noemde.

Omdat de juridische opties van de chirurg om zich daartegen te verzetten sinds enkele maanden zijn uitgeput, bekeek de Stad Gent het dossier opnieuw.

Belofte

Het KVHV werd net na de lezing al tijdelijk geschorst door de Stad Gent. Maar vanaf 2021 werd de vereniging wel opnieuw erkend. Nu Hoeyberghs finaal veroordeeld is voor discriminatie, wil de Stad Gent van de studentenvereniging de belofte dat dit niet meer voor herhaling vatbaar is.

Erkende studentenverenigingen moeten een anti-discriminatieclausule naleven, waarin onder andere staat dat er geen enkele vorm van discriminatie mag zijn op grond van geslacht. De clausule vermeldt ook dat derden, in dit geval Hoeyberghs, die regel moeten naleven. (lees verder onder de foto)

Jeff Hoeyberghs tijdens de lezing.© fvv

“Door de herbevestiging van het vonnis in beroep staat vast dat het toenmalige bestuur van KVHV de anti-discriminatieclausule niet gerespecteerd heeft”, zegt Hafsa El-Bazioui (Groen), schepen van Jeugd.

Distantiëren

Het KVHV kan opnieuw worden erkend door de Stad, maar enkel als het huidige KVHV-bestuur zich nog eens uitdrukkelijk distantieert van de uitspraken tijdens de lezing. Daarnaast moeten de studenten herbevestigen dat ze de clausule zullen respecteren.

De studentenvereniging nodigde na Hoeyberghs ook nog Filip De Winter (Vlaams Belang) en de omstreden politicus Thierry Baudet uit in Gent voor een lezing. Zonder erkenning van de Stad Gent kunnen ze geen aanspraak maken op subsidies. En ook de toegang tot het Gravensteen, waar de vereniging jaarlijks de Uylenspiegelfeesten organiseert, zou op de helling komen te staan.

LEES OOK. Tegenstander wacht Thierry Baudet op en geeft hem harde slag op het hoofd, net voor lezing in Gent

Het KVHV zelf wil voorlopig niet reageren op de kwestie. De studentenvereniging kreeg tot 8 maart de tijd om te antwoorden aan de Stad. Die deadline is niet toevallig: op 8 maart wordt Internationale Vrouwendag gevierd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen