Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Vlaamse snelwegen krijgen dit jaar 41 grote ingrepen: op deze plaatsen wordt er gewerkt

Vlaamse snelwegen krijgen dit jaar 41 grote ingrepen: op deze plaatsen wordt er gewerkt
Beeld JVM

In 2024 zullen er 41 grote wegenwerken zijn op de Vlaamse autosnelwegen. De investering bedraagt in totaal 902 miljoen euro, Oosterweel niet meegerekend. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) zondag aangekondigd.

en

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) geeft aan de hinder te zullen beperken door te werken op rustige momenten en zo veel mogelijk rijstroken open te houden. De aandacht dit jaar gaat naar de renovatie van 16 bruggen en viaducten, 7 tunnels en verschillende kunstwerken. “De ingrepen zijn zeer uiteenlopend”, zegt Peeters. “Het gaat van vernieuwingen van het wegdek tot de plaatsing van geluidschermen, het aanleggen van spitsstroken en de ombouw van verkeerscomplexen.”

Verder vraagt de minister om altijd de snelheidslimiet te respecteren in de buurt van grote wegenwerken. “Er zullen trajectcontroles zijn en ook de wegpolitie houdt een oogje in het zeil”, aldus de minister. Een nieuwe nationale campagne roept mensen daarom op om zich te informeren over de geplande werken.

In de provincie Antwerpen verwacht het Agentschap Wegen en Verkeer de grootste hinder rond de Oosterweelwerken, op de ring rond Antwerpen R1 (rechter Scheldeoever). Ook de vervanging van de brug over de E313 in Ranst zal in april en augustus verkeersproblemen veroorzaken. De werken in de Craeybeckxtunnel en de Rupeltunnel zouden weinig hinder veroorzaken.

In Oost-Vlaanderen wordt dit jaar de sanering uitgevoerd van de slingerviaducten aan het knooppunt Zwijnaarde. Die werken zullen tot de zomer nog ernstige hinder veroorzaken op de E40 en E17 rond Gent. Verder zijn er de asfaltherstellingen op de R2 aan Waaslandhaven-Noord in Beveren, de renovatie van de Beverentunnel en de renovatie van het dienstgebouw van de Zelzatetunnel die files zullen geven.

Op de ring rond Brussel in Vlaams-Brabant (R0) verwacht het Agentschap Wegen en Verkeer grote hinder door de renovatie van de Leonardtunnel en door de bouw van de doorsteek in de Vierarmentunnel. Daarnaast is er het onderhoud van de brug over de E19 in Zemst en de brug over de E314 in Leuven richting Brussel.

Tot slot zou er in Limburg zware hinder zijn door de aanleg van de spitsstroken op de E313 tussen Lummen en Hasselt-West. In West-Vlaanderen zou er geen grote hinder zijn dit jaar.