Schild & Vrienden

Musk mengt zich in debat over Van Langenhove: “Whoa”

© afp

Met een tweet van vier letters heeft X-eigenaar Elon Musk zich laten horen in het debat over de veroordeling van Dries Van Langenhove. Bij het doorposten van een bericht over de uitspraak zette Musk “Whoa”, wat een conversatie met Van Langenhove op gang bracht.

wle

Tesla-ceo en X-eigenaar Elon Musk retweette een bericht van de Nederlandse Eva Vlaardingerbroek, een conservatieve influencer en voormalige politica bij Forum voor Democratie. In haar tweet zegt ze dat Van Langenhove veroordeeld is omdat er racistische memes werden gedeeld in een private chatgroep waar hij lid van was, zonder verder in te gaan op zijn rol en de verdere motivering van de veroordeling.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In een reactie op een bericht van Van Langenhove over het vonnis probeert Musk de situatie samen te vatten. “Iemand heeft in een chatgroep een meme verstuurd, en jij kreeg een celstraf?”, vraagt hij aan Van Langenhove. Die antwoordt bevestigend. Hij zegt wel dat hij is veroordeeld omdat hij te weinig gedaan zou hebben om anderen tegen te houden.

“Belangrijkste nationalistische activist”

Van Langenhove herhaalt tegenover Musk dat hij zelf niet deelgenomen heeft aan de discussie met “edgy memes”. “Nu, zeven jaar later, ben ik de belangrijkste nationalistische activist in België en Nederland, en ben ik gelinkt aan de partij die de komende verkiezingen in België gaat winnen.” Daarom wil het “regime” met hem afrekenen, zegt hij aan Musk. Van Langenhove paste zijn profielbeschrijving op X zelfs aan met een verwijzing naar Musks ‘samenvatting’ van de zaak: “Sent to jail for memes in a private chatgroup”, staat er nu.

Maar de verdediging dat het slechts ging om “mopjes” onder vrienden in een besloten chatgroep, haalde de rechtbank van Gent in haar vonnis onderuit: “Via racistische en negationistische ‘humor’ werden de leden doelbewust overtuigd van hun eigen superioriteit”.

Uit het vonnis blijkt bovendien dat de rechter de veroordeling van Van Langenhove niet alleen op basis van de memes heeft uitgesproken. “Uit het dossier blijkt dat hij de democratische samenleving wou ondermijnen en zijn maatschappijmodel van blanke suprematie in de plaats wou stellen. Dit alles wijst op een bijzonder gevaarlijke ingesteldheid”, staat te lezen.

Als “initiatiefnemer, oprichter en leider” van Schild & Vrienden “heeft hij de andere beklaagden meegetrokken in zijn racistisch, haatdragend, nazistisch en negationistisch discours”, schrijft de rechter. Zo werkte Van Langenhove “fysiek en psychisch geweld in de hand”.

‘Schaduwban’

Van Langenhove maakt van de conversatie met Musk gebruik om erop te wijzen dat hij volgens hem benadeeld wordt door het algoritme van X. Van Langenhove spreekt van een “schaduwban”. Hij beweert dat hij uit de zoekresultaten is gebannen en dat zijn berichten moeilijk te bekijken zijn, “wat al jarenlang weegt op mijn bereik”.