Olivia Rodrigo tijdens haar 'GUTS world tour'.
Foto: Getty Images

Olivia Rodrigo deelt gratis morning-afterpil uit tijdens concert in Amerikaanse staat waar abortus verboden is

De Amerikaanse popster Olivia Rodrigo heeft tijdens haar concert in de Amerikaanse staat Missouri gratis morning-afterpillen en condooms uitgedeeld. In Missouri is abortus verboden, tenzij het leven van een zwangere vrouw in gevaar komt. Rodrigo is bezig aan haar 'GUTS world tour', een deel van de opbrengst gaat naar een fonds dat vrouwenrechten beschermt.

De fans van Olivia Rodrigo kregen op haar concert in Missouri een bijzonder aandenken mee naar huis. Aan de vrouwentoiletten stond een infostand, waar activisten gratis morning-afterpillen - ter waarde van 50 dollar - en gratis condooms uitdeelden. De actie van Rodrigo krijgt bijval van haar fans op sociale media.

Het is niet verrassend dat de Amerikaanse popster ervoor kiest om anticonceptie uit te delen, in plaats van T-shirts en andere merchandise. Een deel van de omzet van haar 'GUTS world tour' gaat naar haar eigen 'Fund 4 good'-campagne, die de rechten van vrouwen en meisjes beschermt. 

Voor die campagne werkt ze samen met het 'National network of abortion funds'. Die organisatie zoekt voor elke locatie van Rodrigo's optredens naar lokale activistengroepen die zich inzetten voor vrouwenrechten.

In Missouri - waar abortus alleen is toegestaan wanneer het leven van een zwangere vrouw in gevaar is - waren het activisten van 'Right for u' die de actie voor hun rekening namen. Naast de gratis anticonceptie, kregen fans ook extra informatie over abortus. 

Protest op Glastonbury

Olivia Rodrigo heeft al langer kritiek op de regels rond abortus in de Verenigde Staten. Op het Britse festival Glastonbury in 2022 protesteerde ze al tegen de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om het historische Roe v. Wade-arrest over abortus te schrappen.

Abortuskwestie in de Verenigde Staten

Sinds 1973 hadden Amerikaanse vrouwen het recht om een abortus te laten uitvoeren, via het Roe v. Wade-arrest. In elke staat was abortus mogelijk, al mochten staten wel beslissen tot hoeveel weken een abortus mogelijk was. In 2022 schrapte het Amerikaanse Hooggerechtshof dat arrest.

Sindsdien is het recht op abortus in verschillende staten sterk ingeperkt. Het gaat vooral over de staten waar de Republikeinse partij de plak zwaait, zoals in Alabama, Mississippi, Idaho en Oklahoma.

Meest gelezen