De vijfde- en zesdejaars van de Heerse basisscholen konden op het centrumplein in de praktijk leren wat het gevaar van de dode hoek bij vrachtwagens inhoudt.© gemeente Heers

Leerlingen van Heerse scholen leren gevaar van dode hoek kennen

Heers -

De vijfde- en zesdejaars van de basisscholen in Heers konden onlangs op het centrumplein in de praktijk leren wat het gevaar van de dode hoek bij vrachtwagens precies inhoudt.

Frank Missotten

Jo Paque, leraar wegcode en routeplanning aan het Atlas College in Genk, nam het initiatief voor dit project. “Vanuit verschillende hoeken kijk ik naar verkeersveiligheid: als vrijwilliger in het oudercomité, als lesgever aan vrachtwagenchauffeurs, als rijinstructeur en als lid van de gemeentelijke verkeerscommissie. Leerlingen komen vanaf het vijfde studiejaar stilaan zelfstandig met de fiets of te voet naar school. Maar vaak zijn ze zich helemaal niet bewust van het gevaar als ze zich naast een vrachtwagen bevinden. Als ik dan in de media merk dat dodehoekongevallen regelmatig voorkomen, ben ik in overleg gegaan om dit project in Heers op poten te zetten. Met de hulp van ons stagebedrijf Essers, de Heerse basisscholen en de gemeente zijn we in ons opzet geslaagd.”

Rode gebieden

De vijfde- en zesdejaars van basisscholen De Bilter en Kers & Pit maakten zo kennis met de beruchte dode hoek bij vrachtwagens. “De dagen voor het bezoek aan de vrachtwagen ging ik in alle klassen langs om uitleg geven over belangrijke begrippen zoals oplegger, kijklijnen en oogcontact, zodat de kinderen gericht konden kijken bij het bezoek aan de vrachtwagen”, legt Jo uit. “De dag zelf kregen de leerlingen op het gemeenteplein van Patrick Renckens van Essers info over waar ze veilig kunnen fietsen en staan rond een vrachtwagen en waar er rode en dus levensgevaarlijke gebieden zijn. Ze mochten op verschillende plekken gaan staan en ondervonden of de chauffeur hen kon zien of niet. Zo proberen we hen te laten ervaren hoe het komt dat de dode hoek gevaarlijk is en hopen we de kans op een ongeval te verkleinen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer